Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ректорът на Художествената академия подаде оставка

Сформиран е кризисен щаб за справяне с финансовите проблеми на вуза, в който преподавателите ще посрещнат празниците без пари

На протеста срещу мълчанието за финансовите проблеми на Академията в четвъртък, 12 декември,  преподаватели разказаха пред медиите за редица нарушения във висшето учебно заведение. Снимка: Площад Славейков - Ректорът на Художествената академия подаде оставка

На протеста срещу мълчанието за финансовите проблеми на Академията в четвъртък, 12 декември, преподаватели разказаха пред медиите за редица нарушения във висшето учебно заведение. Снимка: Площад Славейков

Ректорът на Националната художествена академия проф. Николай Драчев е подадал оставка на заседание днес на Академичния съвет. Причината е, че преподавателите са оставени без заплати за ноември и декември и ще посрещнат празниците без пари. Мнозина излязоха на протеста срещу мълчанието за тежкото финансово положение на Академията, провел се в двора на вуза в четвъртък, 12 декември.

По време на протеста немалко от преподавателите разказаха пред медиите не само за липсващите си възнаграждения за последните 2 месеца, а и за редица други нарушения във факултетите на Художествената академия. Чуха се и предположения, че с парите за заплати са били плащани разходи по новата им сграда, която е пред завършване – но покривът ѝ вече тече. Някои преподаватели споделиха пред „Площад Славейков“, че са в безизходица, защото имат кредити. Неотдавна е приключил одит във вуза, но – оказа се – в Контролния съвет на НХА не е получен достъп до резултатите от него.

В понеделник стана ясно, че НХА е пред финансов крах – бюджетът ѝ е изчерпан изцяло. Пред „Площад Славейков“ ректорът заяви, че научава за проблема едва сега – от счетоводството не споделили реалната ситуация с него, имало намеци, но не и яснота за пълните размери на дефицита от 800 хил. лв. Положението се изяснило преди няколко дни, когато пред Академичния съвет била изнесена цялата информация.

Вижте още: НАЦИОНАЛНАТА ХУДОЖЕСТВЕНА АКАДЕМИЯ ПРЕД ФИНАНСОВ КРАХ

Дни по-късно, когато ситуацията стана публично известна, проф. Драчев реши да се оттегли от поста. Това става в края на мандата му начело на Академията – предстои избор на нов ректор, насрочен за 15 януари 2020 г. Оставката предстои да бъде приета на Общото събрание. До избора на нов ректор вузът ще бъде управляван от заместничката на Драчев доц. Бойка Доневска.

Междувременно в НХА е сформиран кризисен щаб, както и комисия от представители на Академичния съвет, която да изложи проблемите във вуза пред министъра на образованието Красимир Вълчев.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg