Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Ректорът на Музикалната академия с Почетен знак от Столичната община

Зам.-кметът Мирослав Боршош (вляво) връчи на ректора на НМА проф. Сава Димитров почетната награда на Столичната община. Снимка: Столична община - Ректорът на Музикалната академия с Почетен знак от Столичната община

Зам.-кметът Мирослав Боршош (вляво) връчи на ректора на НМА проф. Сава Димитров почетната награда на Столичната община. Снимка: Столична община

Проф. Сава Димитров, ректор на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, бе отличен с Почетния знак на Столична община навръх Международния ден на музиката, 1 октомври. Поводът бе двоен – през 2021 г. висшето учебно заведение чества 100-годишен юбилей.

Наградата бе връчена от Мирослав Боршош, заместник кмет на София по културата и образованието. В изказването си той заяви своята увереност, че наградата се връчва на ректора, но тя принадлежи на всички студенти в Музикалната академия и използва трибуната, за да коментира актуалната политическа обстановка:

„Днес президентът Румен Радев си позволи да направи не само невярното, но и неуважително внушение, че българската академична общност е параван за нечий интерес, че зад тогата не стоят единствено свободната мисъл, търсещият дух и стремеж към независимост. Нека запазим именно тях!“, каза Боршош.

Проф. Сава Димитров е едно от 189-е имена в Инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Румен Радев за втори мандат в президентството.

По повод 100-годишнината си НМА организира тържествен празничен концерт на 29 септември, в който участваха възпитаници на Академията, диригенти – изтъкнати професионалисти и педагози, както и Академичният симфоничен оркестър и Камерният хор „Проф. Георги Димитров“ към НМА.

„Предайте [на студентите] моите благодарности и възхищение за дългите години усилен труд и посветеност, за да ни карат да се гордеем с творческите им постижения – допълни Боршош. – Поколения възпитаници на НМА представят българската музикална традиция по целия свят, най-авторитетните зали се изпълват с възторжена публика и аплодисменти заради тяхното творчество.“

Снимка: Столична община

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах