Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Реквием за Емил Чакъров на Новогодишния музикален фестивал

Филми за големия диригент, спомени за личността му, записи на знаменити концерти

НДК ще почете паметта на Емил Чакъров с Новогодишния музикален фестивал, създаден от диригента. Снимка: Василка Балевска - Реквием за Емил Чакъров на Новогодишния музикален фестивал

НДК ще почете паметта на Емил Чакъров с Новогодишния музикален фестивал, създаден от диригента. Снимка: Василка Балевска

„Реквием“ от Верди, дирижиран от Емил Чакъров през 1987 г., сега ще звучи в памет на маестрото. Новогодишният музикален фестивал, създаден от Чакъров, тази година ще бъде негов реквием. Ценителите ще могат да си припомнят неговия мощен талант в кино „Люмиер Лидл“, където ще бъдат показани два концертни записа на диригента. Прожекциите са тази седмица – Симфонии № 4 и № 5 от Чайковски, записани през 1968 г., ще звучат в петък, а в събота публиката ще чуе „Реквиемът“ на Верди.

Личността на диригента, роден преди 70 години и отишъл си през 1991-а едва на 43 години, също ще бъде представена. Част от панорамата е и новият документален филм „Последен концерт“ на Георги Тошев. Премиерата му е на 6 декември в кино „Люмиер Лидл“.

„Интересът ми към личността на Чакъров ту се появяваше, ту затихваше, но след низ от обстоятелства се случи така, че попаднахме на един антиквар във Франция, който е познавал Емил Чакъров и така започнахме да разследваме нишката на неговия живот“, казва Георги Тошев.

В памет на Чакъров в НДК ще бъде подредена и изложба с негови фотографии. Нейното откриване ще е на 5 декември и ще остане на вход А4 в Двореца до 1 януари.

Мотото на фестивала тази година е „Музиката е енергия“, тъй като диригентът освен изключително надарен музикант, въплъщава енергията, която носи музиката. Дал началото на фестивала през 1986 г., Чакъров дирижира четири издания на фестивала със специално създадения Фестивален симфоничен оркестър.

„Причината Новогодишният музикален фестивал да съществува вече 32 години, е че в началото му гениални диригенти като Емил Чакъров са дали и вложили всичко от себе си – казва Борислав Велков, председател на Съвета на директорите в НДК. – Нашата задача е да направим преход от създаването на фестивала преди 32 години, да го задържим в настоящето и да намерим начин той да бъде продължен в бъдещето. Подходът е възможен единствено с много качествена селекция, много отношение, любов, енергия и мисъл.“

В програмата на фестивала тази година са заложени повече жанрове – Велков обяснява това със стремежа за по-голямо разнообразие, така че всеки да намери своята музика. Затова в рамките на 32-то издание ще двучи и джаз.

Събитията, посветени на Емил Чакъров, ще завършат със среща-разговор за диригента на 12 декември в Литературен клуб „Перото“. Водещ ще бъде музиковедката Екатерина Дочева, а веднага след това, от 18,30 ч. в кино „Люмиер Лидл“ ще бъдат показани двете части на филма „Като дъх музика“.

Вижте още: НЕПРЕОДОЛИМ, ЕДИНСТВЕН

Още музика в Новогодишния фестивал

Началото на фестивала на 5 декември ще постави немският „Swing Dance Orchestra“ с джаз концерта „Best of Swing“. Диригентът Андрей Хермлин ще поведе музикантите и публиката на пътуване във времето към Америка от 30-те години на ХХ в.

Цигуларят Минчо Минчев ще се завърне на фестивалната сцена в НДК след 14 години пауза. Заедно с виртуозния контрабасист Рик Стотийн двамата ще бъдат солисти в концерта „Виртуозите“ на 14 декември в зала 1, за да изпълнят Гран дуо концертанте на Ботезини. Диригент на Фестивалния оркестър ще бъде Емил Табаков. В концерта ще прозвучат още произведения на Росини и Берлиоз.

Вижте още: МИНЧО МИНЧЕВ: ВЯРВАМ, ЧЕ ЩЕ СЕ НАМЕРИ МЛАД ЧОВЕК, ДОСТОЕН ЗА МОЯ СТРАДИВАРИУС

В програмата на фестивала влиза и вокалният рецитал „Бисери на белкантото“ на сопраното Мила Михова и пианиста Ричард Баркър. В концерта на 15 декември от 19 ч. в кино „Люмиер Лидл“ ще звучат композиции от Росини, Белини и Доницети.

За следващия концерт от фестивалната програмата – „Симфони джаз“, на сцената ще се съберат някои от най-популярните имена от родната джаз сцена – Михаил Йосифов, Велислав Стоянов, Мартин Ташев, Стоян Янкулов-Стунджи, Тодор Бакърджиев, Борис Таслев, Александър Деянов – Скилър, Михаил Михайлов и Димитър Узунов, струнен оркестър с диригент Григор Паликаров и още гост-солисти. Кросоувър проектът на пианиста Ангел Заберски ще бъде представен на 20 декември в зала 1 на НДК.

Финал на програмата на фестивала ще постави Празничният новогодишен концерт „Магията на танца“ на 1 януари 2019 г., когато Емил Табаков отново ще заеме диригентския пулт, начело на Фестивалния симфоничен оркестър. Солист ще бъде флейтистът Патрик Галоа.

„Тази година подборът на произведения ще е малко по-различен – споделя Табаков. – вместо валсове и полки от традиционните австрийски композитори, ще заложим на танци от композитори от различни националности и музикални епохи“.

Новогодишен детски фестивал

Специално внимание ще бъде посветено на малките почитатели на класическата музика – на 29 декември специално за деца в кино „Люмиер Лидл“ предстои „Новогодишен концерт – матине за деца и възрастни“.

На 16 декември от 11 ч. съботно-неделните занимания за хлапетата ще дадат отговор на въпросите „Как да бъдем вежливи, когато сме на публични събития с мама и татко?“ и „Какво трябва да знаем, когато посещаваме концерт?“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах