Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Реквиемът на Моцарт в памет на Христина Ангелакова в Правец

Пълна програма на Моцартовите празници

Петнадесетото издание на Моцартовите празници ще се проведе от 23 до 25 август край езерото в Правец. - Реквиемът на Моцарт в памет на Христина Ангелакова в Правец

Петнадесетото издание на Моцартовите празници ще се проведе от 23 до 25 август край езерото в Правец.

Виенските виртуози от „Моцарт трио“ ще открият 15-ото издание на международния фестивал „Моцартови празници“ в Правец. От 23 до 25 август езерото отново ще бъде естествен декор за концертите на открито на форума. Всяка вечер ще звучи произведение на австрийския композитор, проявявал гения си от операта до симфоничната, камерната и солова музика – и разнообразието на абсолютния му талант ще бъде отразено в програмата. Фестивалът тази година е посветен на 120-годишнината от рождението на Панчо Владигеров.

Покана за почитателите на камерната музика е откриващият концерт на Моцартовите празници. Виенчаните Ирина, Даниел и Дитхард Аунерот „Моцарт трио“ са чести гости на престижни фестивали в Европа и Азия, а сега и в Правец, където ще представят произведения на Моцарт, Шостакович и Дворжак.

Лауреати на международния конкурс за инструменталисти „Панчо Владигеров 2019“ – пианистката Мария-Десислава Стойчева и цигуларката Нанджу Лий (Корея) – подготвят матине с произведения на Моцарт, Владигеров, Шопен и Хюбай за втория фестивален ден. А вечерта на 24 август на сцената излиза друг дует –  оперната певица Мила Михова и пианистът Николай Стойков ще изпълнят арии от опери на Моцарт, Верди, Росини, Белини и др.

Едно момче ще трябва да докаже на 25 август амбициозното прозвище, което му поставят в медиите. Ивайло Василев, наричан Малкия Моцарт, е на 11 години, но вече има повече от 20 награди на престижни международни конкурси. В Правец Ивайло ще изпълни творби на Бах, Моцарт и Рахманинов.

Диригентът Найден Тодоров е героят в традиционната „Среща с автограф“ в последния ден на фестивала. По-късно същия ден той ще дирижира и финалния концерт на Моцартовите празници – „Реквием“ от Моцарт, с участието на Софийската филхармония, Националния филхармоничен хор и солисти. Концертът край езерото е посветен на Христина Ангелакова – вдъхновител и дългогодишен артистичен директор на фестивала, която ни напусна през 2018-а.

Програма на Моцартови празници 2019

23 август, Читалище „Заря 1895“

20,30 ч. – „Моцарт трио“ – Виена, вход свободен

Даниел Аунер – цигулка
Дитхард Аунер – виолончело
Ирина Аунер – пиано
В програмата: В. А. Моцарт, Д. Шостакович, А. Дворжак

24 август, РИУ Правец Ризорт

11 ч. – Концерт на лауреати от международния конкурс за инструменталисти „Панчо Владигеров“ Шумен 2019, вход свободен 

Мария-Десислава Стойчева – пиано
Нанджу Лий (Корея) – цигулка
С участието на Марина Капитанова – пиано
В програмата: Моцарт, Панчо Владигеров, Шопен и Хюбай

20,30 ч. – Концерт с арии от опери на Моцарт, Росини, Верди и др.

Мила Михова – сопран
Николай Стойков – пиано

25 август – РИУ Правец Ризорт

11 ч. – Концерт на Ивайло Василев – пиано, вход свободен

В програмата: творби от световната музикална класика

17  ч. – „Среща с автограф“ с НайденТодоров

20,30 ч. – „Реквием“ в памет на Христина Ангелакова

Софийска филхармония
Национален филхармоничен хор
Диригент: Найден Тодоров
Солисти: Беса Лугичи – сопран, Виолета Радомирска – мецосопран, Михаил Михайлов – тенор, Ивайло Джуров – бас

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах