Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Реквиемът на Моцарт за жертвите на тоталитаризма

Отец Паоло Кортези с поредица от прояви за почит на мъчениците на онзи режим

Мостът към дунавския остров Персин, където е бил концлагерът „Белене“. Снимка: „Плевен за Плевен“ - Реквиемът на Моцарт за жертвите на тоталитаризма

Мостът към дунавския остров Персин, където е бил концлагерът „Белене“. Снимка: „Плевен за Плевен“

В деня, в който Европа отдава почит на жертвите на тоталитаризма – 23 август, отец Паоло Кортези започва инициативата „Всички за един, един за всички“ в Културен център „Евгений Босилков“ в Белене. Поредица от прояви ще отдадат дължимото за паметта на жертвите на онзи режим – изложби, литературни четения, поднасяне на цветя. 

„Всички за един и един за всеки“ означава, че почитайки един, ние почитаме всички – обяснява Кортези и припомни убийството на децата от Ястребино. – Факт е, че тези деца не са имали бъдеще и са били убити като децата в Аушвиц или децата край Милано, където в едно училище бомби убиват над 300 деца. Това не е отмъщение или обида, а почит към жертвите.“

В светилището в Белене може да бъде посетена експозицията „Евгений Босилков и мъчениците на XX век“ и библиотека с близо 400 книги, посветени на темата.

Посочените от културния център „Босилков“ места за отдаване на почит на жертвите на тоталитаризма са: лагерът в местността Гонда вода и Св. Никола – концлагер от 1941-а до 1943 г.; село Покрован – място на клането през 1913 г.; София, църквата „Св. Неделя“ и Мемориалът за жертвите на комунизма пред НДК; Самоков, местността Черна Скала, място за масови убийства; Лом, откъдето тръгнаха за лагерите на смъртта българските евреи; Ловеч, концлагер от 1959 г. до 1962 г.; Ястребино, където през 1943 г. са разстреляни невинни деца; Белене, родното място на монсеньор Босилков и концлагер от 1949-а до 1989 г.

Отец Кортези ще публикува всеки ден в сайта на културния център разказ за една от жертвите.

„За мен събития от този род се наричат „култура на паметта“ и не са политически, това е духовна работа – обясни свещеникът. – Темата е особено болезнена и в нея трябва да влизаме с очите на жертвите, за да знаят близките им, че те не са забравени. Човек умира смачкан, но с очи, пълни с надежда.“

Финалът на проявите ще бъде на 9 септември, когато в светилището в Белене ще бъде изпълнен „Реквием“ на Моцарт от Плевенската филхармония, с посвещение на Евгений Босилков и всички жертви на тоталитаризма.

Вижте още: БЕЛЕНЕ, КОЕТО НЕ УСПЯ ДА УБИЕ СВОБОДНИЯ ЧОВЕК

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg