Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Религиозни организации обещават да пречат на свободното творчество в Русия

Закон „За културата“ предвижда произведенията на изкуството да не оскърбяват чувствата на вярващите

Катедралният Храм „Свети Василий Блажени“ (Покровски събор) на Червения площад в Москва. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Религиозни организации обещават да пречат на свободното творчество в Русия

Катедралният Храм „Свети Василий Блажени“ (Покровски събор) на Червения площад в Москва. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Представители на Руската православна църква (РПЦ) и религиозни сдружения на няколко други вероизповедания се противопоставиха на инициативата за премахване на произведенията на изкуството от обхвата на закона за обида на чувствата на вярващите. Новината съобщава вестник „Комерсант“.

Разпоредбата, включена в концепцията на закона „За културата“, внесен от президентската администрация, предвижда, че книги, песни, театрални представления, филми и картини не трябва да бъдат квалифицирани като „публични действия“ в част 1 на чл. 148 от Наказателния кодекс на Русия („Публични действия с цел оскърбление на религиозните чувства на вярващите“).

„Невъзможно е да се създаде пространство, в което закон, чието спазване е задължение на всички граждани, да не действа. Свободата на творчеството никъде и никога не е била абсолютна, това е казано в много национални и международни документи“, заявява зам.-председателят на синодалния отдел за връзки на църквата с обществеността и медиите Вахтанг Кипшидзе.

„Ще работим за изключването на тези норми от законопроекта“, обеща ръководителката на правния отдел на Московската патриаршия игуменка Ксения (Чернега).

„Ние подкрепяме позицията на РПЦ. Не бива да се допуска възможността да бъдат клеветени и обиждани вярващите”, обяви и Зиновий Коган, вицепрезидент на Конгреса на еврейските религиозни организации и общности в Русия, добавяйки, че „не трябва се приближаваме до това добре опаковано зло”.

Представителят на Руския съюз на християните от евангелската вяра (Петдесятници) епископ Константин Бендас нарече действията на авторите на законопроекта „избирателна йезуитщина“. Той отбеляза, че според тази логика трябва да се премахнат и глобите за нецензурен ругатни и обиди, „стига да звучат от устата на културни дейци, между стените на културните институции или просто в поетична форма“.

По-рано през март в Държавната дума се проведоха парламентарни изслушвания относно концепцията на закона „За културата“.

Вижте още: СОЛИДНИ ГЛОБИ И ЗАТВОР В РУСИЯ ЗА ОБИДА В ИНТЕРНЕТ КЪМ ВЛАСТТА 

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС