VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Рембо и Верлен остават разделени след смъртта си, въпреки петиция

Президентът Макрон отказа да премести останките на Артюр Рембо до мъртвия му любовник в Пантеона

Анри Фантин-Латур, „Край масата“, 1872 г., музей „Дорсе“. Пол Верлен и Артюр Рембо са първите вляво на първия ред. Източник: Уикипедия - Рембо и Верлен остават разделени след смъртта си, въпреки петиция

Анри Фантин-Латур, „Край масата“, 1872 г., музей „Дорсе“. Пол Верлен и Артюр Рембо са първите вляво на първия ред. Източник: Уикипедия

Останките на поета Артюр Рембо няма да бъдат преместени в парижкия Пантеон, реши президентът Макрон. В петиция, стартирала през 2019 г. и подкрепена от културния министър и други видни фигури, се настояваше поетът да бъде препогребан в Пантеона, за да се съберат посмъртно с любовника му Пол Верлен. Според подписалите това е един от начините Рембо да получи посмъртно признание не само за творчеството, но и за това, че е бил икона на гей правата във Франция, пише „Гардиън“.

Останките на Рембо в момента са в гробището на родния му град Шарлевил Мезиер в източна Франция. След смъртта си той се оказва обкръжен от хората, от които непрекъснато се е опитвал да избяга – майка му, сестра му и зет му.

Спорът за събирането на Рембо и Верлен, определени в петицията като „двамата най-велики френски поети“, раздели обществото в страната. Някои го възприеха като бунт – защото това щеше да бъде първата хомосексуална двойка, положена в парижкия Пантеон. Критиците на тази идея обаче се възпротивиха с аргумент, че значението на Пантеона не е обществено, а историческо.

На преместването на поета са се противопоставили и наследниците на Рембо.

„Не искам да действам против волята на семейството на починалия – пише Макрон в писмо до наследниците на Рембо. – Останките на Артюр Рембо няма да бъдат местени.“

Вижте още: СПОРОВЕ ЗА ПОЛАГАНЕТО НА ПЪРВАТА ХОМОСЕКСУАЛНА ДВОЙКА В ПАРИЖКИЯ ПАНТЕОН

Пантеонът е мемориален комплекс в центъра на Париж, в който почиват значими личности от всички сфери на френската история. Там са останките на Волтер, Русо, Дюма и много други. Решението кой да бъде погребан в Пантеона може да бъде взето единствено от държавния глава.

Макрон използва тази си власт през 2018 г., за да премести останките на Симон Вейл, юрист, политик, феминистка и френски министър (1974 – 1979) на здравеопазването, оцеляла от Холокоста.

Рембо и Верлен са признати от световното литературно общество за иновативната си поезия, но стават популярни и с хомосексуалната си връзка от средата на XIX век, белязана от опиати и проблеми с властта. Рембо, автор на поеми като „Един сезон в ада“ и „Пияният кораб“, приема наркотиците и алкохола като стимул за вдъхновение и начин да изследва човешкото съзнание.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90