Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ремонтът на къщата на Яворов – само до фасадата и градината

Освежаване и пребоядисване очаква сградата, в която поетът изживява трагичната си любов с Лора Каравелова

Пред Би Ти Ви управителят на фирмата собственик Васил Панчев повтори готовността си сградата да стане държавна, ако властта предложи имот за размяна. Снимка: Емил Георгиев - Ремонтът на къщата на Яворов – само до фасадата и градината

Пред Би Ти Ви управителят на фирмата собственик Васил Панчев повтори готовността си сградата да стане държавна, ако властта предложи имот за размяна. Снимка: Емил Георгиев

Ремонтът на къщата музей на Пейо Яворов, новината за който бе приета изключително радушно от столичани, действително ще бъде само козметичен. Идеята на собствениците е да се освежи и пребоядиса фасадата и да се разчисти градината. В плана не влиза реален ремонт на сградата, която от години тъне в разруха.

Очакванията са поправките, вече започнали, да приключат до края на месеца – стига за това да има необходимите метеорологични условия. Така и държавният институт, който се помещава в частния имот, ще посреща в нов вид гостите си за Нощта на музеите през май.

Пред Би Ти Ви управителят на фирмата собственик Васил Панчев повтори и готовността си сградата да стане държавна, ако властта предложи имот за размяна.

„За мен това е лично убеждение – че такива паметници трябва да са към музеите – коментира той. – Ако държавата прояви интерес към този имот, няма да има пречки от моя страна.“

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Фоторепортаж на телевизията от края на 2014-а показа окаяното състояние на къщата и отвътре, разпада и сериозните пукнатините в стените. Но засега на тях няма да се посяга, а разрухата ще продължи да властва в дома, в който преди повече от сто години един от най-великите български поети изживява трагичната си любовна история с Лора Каравелова.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах