POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ремонтът на площад „Славейков“ се отлага – неясно за кога

Обществените поръчки за обновяването на центъра на София са спрени

Така се очаква да изглежда площад „Славейков“ след ремонта – когато и да е той. Илюстрация: Архитектурно-дизайнерска агенция А.Д.А.  - Ремонтът на площад „Славейков“ се отлага – неясно за кога

Така се очаква да изглежда площад „Славейков“ след ремонта – когато и да е той. Илюстрация: Архитектурно-дизайнерска агенция А.Д.А.

Ремонтите на площад „Славейков“, ул. „Граф Игнатиев“, пл. „Гарибалди“ и околните улици ще се забавят. Причината за това е, че столичният кмет Йорданка Фандъкова е спряла две от най-големите обществени поръчки за ремонти в центъра на София, става ясно от проверка, направена от „Клуб Z“. Ремонти и обновяване трябваше да има още около храм-паметника „Св. Александър Невски“, площад „Народно събрание“ и др. Заради реновирането се предвиждаше и временно премахване на книжния пазар от „Славейков“.

Ремонтът на „Граф Игнатиев“ трябваше по план да започне през юни, за да е напълно готов до края на годината. От 1 януари 2018-а София е домакин на председателството на Съвета на ЕС – властите се надяваха делегатите да бъдат посрещнати в столица с по-европейски вид. Предвид спрените обществени поръчки сега това е малко вероятно да се случи – колкото и бързо да бъдат обявени нови и да се проведе търг.

Вижте още: НОВАТА ВИЗИЯ НА ПЛОЩАД „СЛАВЕЙКОВ“ И „ГРАФА“ (ИЛЮСТРАЦИИ)

Двете поръчки са на стойност съответно 26,3 и 24 милиона лева. Финансирането им се очакваше предимно по оперативна програма „Региони и растеж“ (2014-2020). Решенията за прекратяването са взети в сряда (17 май). Мотивите са, че се изискват промени в технически параметри на търга, което би променило кръга на заинтересованите лица – тоест на кандидат-строителите. Според документацията по поръчката от сайта на общината се разбира, че трябват промени в „технически характеристики на основни материали, подлежащи на оценка по методиката“.

„Провеждането на изрядна обществена поръчка е водещото за Столичната община и след като е установен пропуск в техническата документация, процедурата трябва да се приведе в нормалния вид“, коментира, цитирана от „Клуб Z“, кметът Фандъкова днес, след като се разбра за прекратените вчера с нейна заповед поръчки.

По думите ѝ става дума за установен пропуск в техническите параметри за един от материалите, които се е предполагало да бъдат използвани при ремонта. Според документите в сайта на общината пропускът е установен след запитване от страна на заинтересовани за изискванията към материал за настилка.

„Важното е нещата да се правят както трябва, важно е и за хората, за софиянци, а и в случая става дума за европейски средства – добави градоначалникът. – Надявам се да успеем да започнем до края на годината.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg