Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Край на ремонта, финал на сезона (снимки)

Обновеният след пожара театър в Пловдив отваря днес, с Лекция за народното творчество на Камен Донев

Театърът в Пловдив е обновен след пожара за 4,1 млн. лв. Снимки: БГНЕС - Край на ремонта, финал на сезона (снимки)

Театърът в Пловдив е обновен след пожара за 4,1 млн. лв. Снимки: БГНЕС

Актьорите в Пловдив излизат във ваканция, но театърът започва работа. Тази вечер ще бъде поставен край на ремонта, продължил цял театрален сезон, и ново начало в обновената сграда. Преди три години театърът горя и остави трупата без сцена. А на обновлението ще се радват наесен, с новия сезон.

На откриването тази вечер спектакъл все пак ще има – извънредно. Камен Донев ще изнесе Лекция № 1 за народното творчество като подарък за всички участници в ремонта. Представлението е само с покани. Същия спектакъл Донев ще играе и на 27 юни – но не в обновения салон, а в Античния театър. Актьорски крак ще стъпи на сцената в Драмата след няколко месеца.

Plovdiv5

Какво бе обновено? Всички основни инсталации в театъра – както основните, осигуряващи функционирането на сградата, така и „работните” инсталации на театралната технология. Възстановена е сцената, ремонтирани са залата и фоайетата. Монтирана е модерна озвучителна и осветителна електро- и енергоспестяваща система, подобрена е акустиката, изграден е санитарен възел за хора с увреждания, асансьор на сцената за обслужване на горната механизация и осветление. След ремонта Пловдивският театър ще разполага и с медиатека.

Изпълнител на строително-монтажните работи е Главболгарстрой – Пловдив АД. Стойността на ремонта е 4 175 619, 66 лв., средствата са от Министерството на културата.

Plovdiv2

Plovdiv6

Plovdiv4

Plovdiv3

Plovdiv7

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах