Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Рене Магрит – сюрреалист и в живота (снимки)

Животът му удивително прилича на неговите мистични произведения, показва изложба в Австралия

„Рене Магрит и варварин”, 1938 г.
Снимки: Latrobe Regional Gallery/Brachot Gallery - Рене Магрит – сюрреалист и в живота (снимки)

„Рене Магрит и варварин”, 1938 г. Снимки: Latrobe Regional Gallery/Brachot Gallery

Непозната на широката публика страна от ежедневието на прочутия сюрреалист Рене Магрит разкрива в изложба австралийската галерия „Латроб“. От показаните 132 оригинални снимки и осем филма от (и с) белгийския художник в експозицията „Рене Магрит: Разкриване на образа, снимките и филмите“ разбираме, че животът на Магрит удивително прилича на неговите мистични произведения. Хора с картини и шахматни дъски вместо глави, познатите от творбите на майстора лули (или „това не са лули“?), гълъби, шапки-бомбета и обекти-близнаци.

Снимките и филмите на Рене Магрит са открити в средата на 70-те, повече от десет години след смъртта на художника, отбелязва лента.ру Те не само ни дават рядък достъп до автора и хората от обкръжението му в неформална обстановка, откритието доведе до изследване на връзката, която Магрит поддържа с фотографията и киното. Неговият афинитет към към тях, както и ролята, която им е дадена в картините му, е проследен в четири от залите на галерията.

Кураторът на тази изложба, Ксавие Канон (директор на музея на фотографията в Шарлероа, Белгия), е събрал тези произведения до голяма степен от частни европейски колекции, недостъпни за обществеността, допълнени от малко известни творби на „Фондация „Магрит“ и Музея в Шарлероа.

„Рене Магрит: Разкриване на образа, снимките и филмите“ ще бъде придружена от албум, в който ще бъде включено и есе от куратора. Луксозното издание ще се продава като едно от малкото мащабни изследвания на снимките и филмите на Рене Магрит.

След представянето си в Австралия изложбата започва световно турне, което включва Азия, Южна Америка, САЩ и Европа.

„Гигант” (Пол Нуже на белгийското крайбрежие), 1937 г.

„Букет” (Жоржет и Рене Магрит), 1937 г.

„Сянка и нейната сянка”, 1932 г.

„Царица Семирамида”, 1947 г.

„Рене Магрит пред „Чувство за реалност“, 1960 г.

„Среща на ловци”, 1934 г.

„Среща”, 1938 г.

„Кокетство” (снимка от фотокабина), 1929 г.

„Рене Магрит и „Прилика“, 1962 г.

„Рене Магрит рисува „Илюстрирана младост“, 1937 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg