Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Ренесансов шедьовър открит случайно над котлон във френски апартамент

Семейството мислело картината на флорентинския художник Чимабуе за стара руска икона

„Осмиването на Христос“ е част от полиптих на Чимабуе, рисуван в края на Средновековието и началото на Ренесанса. Снимка: „Евронюз“ - Ренесансов шедьовър открит случайно над котлон във френски апартамент

„Осмиването на Христос“ е част от полиптих на Чимабуе, рисуван в края на Средновековието и началото на Ренесанса. Снимка: „Евронюз“

Шедьовър от ранния Ренесанс на флорентинския художник Чимабуе бе открит случайно в апартамента на 90-годишна жена в градче край Париж. Картината най-вероятно щеше вече да бъде на боклука, ако експерт от аукционна съща не я бе забелязал, съобщава „Гардиън“.

„Осмиването на Христос“ е рисувана през XIII в. от художника, учител на Джото. Оценена е между 4 и 6 млн. евро. Картината с години била почти незабележима за семейството на възрастната жена – висяла между кухнята и всекидневната без да предизвиква особен интерес. Семейството смятало, че това е просто стара икона. Въпреки че се намирала директно над котлон, картината е в добро състояние.

През юни 2019 г. жената решава да продаде апартамента си. Тогава семейството се свързва с експерт от съседния град Санлис, за да огледа мебелите и вещите в сградата, построена през 1960 г., в случай, че нещо може да се продаде на търг.

Имах седмица, за да дам експертно мнение за съдържанието на дома и да го изпразня – коментира Филомен Улф пред „Паризиен“. – Трябваше да намеря време в графика си и ако не бях го направила, всичко щеше да иде на боклука.“

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Улф започнала работа в аукционната къща едва миналата година, но забелязала картината още с влизането си в апартамента:

Рядко виждаш нещо с подобно качество. Първоначално помислих, че е творба от италианския примитивизъм. Но не си и представях, че може да е Чимабуе“.

Предложила на семейството да даде картината с размери 20 на 24 см за оценка, като самата тя предполагала, че ще се движи в диапазона 300-400 хил. евро. Семейството се свързало с експерти от Париж, които дали реалната оценка на работата в милиони. Около стотина други предмети от къщата били продадени за около 6 хил. евро, а останалите мебели се озовали на бунището.

Възрастната жена и семейството ѝнастояват да останат анонимни. На специалистите от аукционната къща казали, че смятали ренесансовия шедьовър за стара икона от Русия. Произведението висяло толкова отдавна на стената, че жената вече нямала спомен откъде се е появило или как е попаднало в семейството.

Творбата е рядка работа на Чимабуе, още познат като Чени ди Пепо. Той е един от пионерите на ранния италиански Ренесанс. Смята се,  че съществуват едва 11 негови творби, рисувани на дърво, но нито една не носи неговия подпис. Специалисти предполагат, че работата, открита случайно в апартамента, е част по-голямо произведение от 1280 г., когато Чимабуе рисува осем сцени с мъките и разпъването на Христос.

Две от тези сцени – „Девата с младенеца“ и „Два ангела и бичуването на Христос“ вече висят съответно на стените на Националната галерия в Лондон и в музея „Frick Collection“ в Ню Йорк.

Картината от Лондон също дълго време е била загубена, преди британски аристократ да направи разчистване на наследствения си дом край Съфолк. Произведението висяло незабелязано в провинциалното имение и никой нямал идея колко ценно е всъщност. Картината е подарена на музея през 2000 г.

„Осмиването на Христос“ ще бъде предложена на търг в град Санлис на 27 октомври от тръжната къща „Acteon“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах