Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ренесансови творби определени като „порнография“ от родители във Флорида

Губернаторът разширява закона, забраняващ сексуалното образование до 6. клас в средните училища

Стенописът „Сътворението на Адам“ е създаден през 1512 г. на тавана на Сикстинската капела във Ватикана, центъра на консервативната католическа религия. Репродукция: Уикипедия - Ренесансови творби определени като „порнография“ от родители във Флорида

Стенописът „Сътворението на Адам“ е създаден през 1512 г. на тавана на Сикстинската капела във Ватикана, центъра на консервативната католическа религия. Репродукция: Уикипедия

„Давид“ и „Сътворението на Адам“ на Микеланджело, както и „Раждането на Венера“ на Ботичели, бяха обявени за порнография от родители в Талахаси, Флорида, разказва Би Би Си. Директорката на училището „Талахаси скул“ Хоуп Карасакия е била принудена да напусне, след като родители са протестирали срещу обучението по история на изкуството, в което децата изучавали ренесансовите произведения.

В един от уроците шестокласниците разглеждали статуята „Давид“ на Микеланджело, а в друг – стенописа „Сътворението на Адам“ от тавана на Сикстинската капела на същия автор и „Раждането на Венера” на Ботичели. Във всички тези произведения присъстват голи човешки тела, което е накарало родителите да мислят и твърдят, че става дума за порнография. Родителският комитет е настоял подобни уроци да се обсъждат с него, преди да бъдат преподавани.

Този скандал е един от поводите губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, спряган за кандидат-президент, да предложи корекция на един от въведените от него щатски закони – Закон за правата на родителите в образованието (наричан още „Не казвай гей“), който забранява сексуалното образование и въпросите на джендърната идентичност за ученици до 3. клас. ДеСантис предлага преподаването на подобни теми да бъде забранено до 6. клас, а после и до завършването на средното училище. Учителите, които нарушат закона, могат да бъдат лишени от право да преподават завинаги.

Подобно отношение към „Давид“ на Микеланджело е проявявала кралица Виктория, припомнят от Би Би Си. През 1857 г. тя подарява копие на статуята на музея в Южен Кенсингтън, по-късно наречен „Виктория и Албърт“. Но тя била така смутена от голотата му, че при всяко нейно посещение уредниците на музея прикривали гениталиите на Давид със специално подготвено смокиново листо.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90