Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Репетиция за големия дует на август

Сцената пред храм-паметника „Александър Невски“ е почти готова

Пласидо Доминго, Соня Йончева и Найден Тодоров репетираха в Зала „България“ за концерта, който ще се проведе на площад „Александър Невски“ на 31 август. Снимка: Александър Богдан Томпсън - Репетиция за големия дует на август

Пласидо Доминго, Соня Йончева и Найден Тодоров репетираха в Зала „България“ за концерта, който ще се проведе на площад „Александър Невски“ на 31 август. Снимка: Александър Богдан Томпсън

Пласидо Доминго вече е в София и репетира за концерта си със Соня Йончева. На 31 август двамата ще излязат пред софийската публика за „Оперна гала“ заедно със Софийската филхармония под диригентството на Найден Тодоров.

Културното зрелище ще бъде излъчвано на живо и на запис на специален сайт и привлече международни журналисти. Екип на „Евронюз“ е в София, за да отрази едно от най-очакваните музикални събития в България това лято.

„За втори път съм в София и съм много щастлив, защото утре вечер ще изляза на сцената пред една от най-големите православни катедрали в Европа – коментира Доминго след края на репетицията в Зала „България“. – Когато за пръв път гостувах в България преди няколко години, със съпругата ми Марта пожелахме да разгледаме храм-паметника „Свети Александър Невски“ и бяхме впечатлени.

През годините съм имал щастието да си партнирам с големи български певци като Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Красимира Стоянова, Николай Гяуров, Никола Гюзелев. Утре ще бъда на сцената до една изключителна певица като Соня Йончева, която спечели конкурса „Опералия“ преди години. Създадох този конкурс, за да дам път на младите. Особено е вълнението, когато победителите в него стават световни артисти като Йончева.“

Гостуването на Пласидо Доминго у нас е по покана на самата Йончева.

„Големите артисти не се пестят. Вижте го как репетира! – каза тя пред „Евронюз“. – Той е епоха в света на операта. Щастлива съм, че прие поканата да направим този концерт за българската публика.

Сред гостите на репетицията преди голямото събитие бе и кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя подари на Доминго и Йончева ценни записи на българския бас Борис Христов и плакети на София.

Кметът на София Йорданка Фандъкова и Малина Едрева, председател на ГЕРБ в Столичния общински съвет, присъстваха на репетицията на Пласидо Доминго. Снимка: Александър Богдан Томпсън

Междувременно техническият екип на събитието работи от 29 август по изграждането на сцената и местата за публиката. Двамата оперни певци ще излязат точно пред централния вход на катедралния храм, местата за публиката са разположени в различни сектори на площада. Събитието наложи временна промяна на движението.

Вижте още: ОГРАНИЧЕНИЯ В ДВИЖЕНИЕТО ЗАРАДИ КОНЦЕРТА НА СОНЯ ЙОНЧЕВА И ПЛАСИДО ДОМИНГО

Строежът на сцената започна на 29 август. Снимка: Площад Славейков

Началният час на концерта на 31 август е 20 ч. Зрителите ще бъдат допускани до местата си от 18 ч. В 19,40 ч. входовете ще бъдат затворени и няма да се правят изключения за закъснели зрители, отбелязват организаторите от „S11Events“.

Билети за концерта все още са налични онлайн.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg