Репортери без граници: България е черната овца на Европейския съюз

Оставаме на 111-о място по свобода на словото. На първо място в света е Норвегия, а на последно – Северна Корея

Снимка: ЕПА/БГНЕС - Репортери без граници: България е черната овца на Европейския съюз

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България отново е на 111-о място по свобода на словото според доклада за тази година на  „Репортери без граници“, публикуван вече официално в сайта ѝ. Частта за нашата страна е озаглавена „Черната овца на Европейския съюз“.

В него се казва, че въпреки нарастващия международен натиск, свободата на медиите в България не се е подобрила от миналата година. Отбелязан е опитът на ръководството на Българското национално радио да отстрани известната журналистка Силвия Великова през септември 2019 г. Към значимите за медийната среда събития е включена промяната на собствеността на двете най-популярни медийни групи в България – NOVA Broadcasting Group и BTV Media Group, което доведе до сътресения за много журналисти. „Репортери без граници“ не пропускат да припомнят за напускането на Миролюба Бенатова и Генка Шикерова от Нова телевизия.

Във връзка със свободата на словото е отбелязана и промяната в ръководството на БНТ, като се отчита, че след назначаването на Емил Кошлуков на поста редакционната политика на обществената телевизия се промени от доста неутрална към проправителствена.

В доклада се казва още:

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

„Корупцията и тайните споразумения между медии, политици и олигарси са широко разпространени в България. Най-известното въплъщение на това отвратително състояние е Делян Пеевски, който привидно притежава два вестника („Телеграф“ и „Монитор“), но също така контролира телевизионен канал (Канал 3), новинарски уебсайтове и голяма част от разпространението на печатните медии“.

Международната журналистическа организация отправя упрек и към правителството, което продължава да разпределя финансирането от ЕС и държавното финансиране за медиите в условия на пълна липса на прозрачност. В същото време съдебният тормоз на независими медии като групата „Икономедиа“ и „Биволъ“ продължи да нараства, посочват от „Репортери без граници“.

В света картината на медийната свобода се е променила от миналата година насам. Държави като Китай (177-о място) и Иран (170-о място) се сринаха в класацията заради ситуацията с коронавируса и отношението към журналистите, които отразяват пандемията. Най-свободни са медиите в скандинавските страни, където първенството държи Норвегия, следвана от Финландия и Дания. На последно, 180-то място сред всички държави, е Северна Корея. Предпоследната позиция заема Туркменистан.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах