Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Репортери без граници: България е черната овца на Европейския съюз

Оставаме на 111-о място по свобода на словото. На първо място в света е Норвегия, а на последно – Северна Корея

Снимка: ЕПА/БГНЕС - Репортери без граници: България е черната овца на Европейския съюз

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България отново е на 111-о място по свобода на словото според доклада за тази година на  „Репортери без граници“, публикуван вече официално в сайта ѝ. Частта за нашата страна е озаглавена „Черната овца на Европейския съюз“.

В него се казва, че въпреки нарастващия международен натиск, свободата на медиите в България не се е подобрила от миналата година. Отбелязан е опитът на ръководството на Българското национално радио да отстрани известната журналистка Силвия Великова през септември 2019 г. Към значимите за медийната среда събития е включена промяната на собствеността на двете най-популярни медийни групи в България – NOVA Broadcasting Group и BTV Media Group, което доведе до сътресения за много журналисти. „Репортери без граници“ не пропускат да припомнят за напускането на Миролюба Бенатова и Генка Шикерова от Нова телевизия.

Във връзка със свободата на словото е отбелязана и промяната в ръководството на БНТ, като се отчита, че след назначаването на Емил Кошлуков на поста редакционната политика на обществената телевизия се промени от доста неутрална към проправителствена.

В доклада се казва още:

„Корупцията и тайните споразумения между медии, политици и олигарси са широко разпространени в България. Най-известното въплъщение на това отвратително състояние е Делян Пеевски, който привидно притежава два вестника („Телеграф“ и „Монитор“), но също така контролира телевизионен канал (Канал 3), новинарски уебсайтове и голяма част от разпространението на печатните медии“.

Международната журналистическа организация отправя упрек и към правителството, което продължава да разпределя финансирането от ЕС и държавното финансиране за медиите в условия на пълна липса на прозрачност. В същото време съдебният тормоз на независими медии като групата „Икономедиа“ и „Биволъ“ продължи да нараства, посочват от „Репортери без граници“.

В света картината на медийната свобода се е променила от миналата година насам. Държави като Китай (177-о място) и Иран (170-о място) се сринаха в класацията заради ситуацията с коронавируса и отношението към журналистите, които отразяват пандемията. Най-свободни са медиите в скандинавските страни, където първенството държи Норвегия, следвана от Финландия и Дания. На последно, 180-то място сред всички държави, е Северна Корея. Предпоследната позиция заема Туркменистан.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах