VivaPay

Репортери без граници: България е черната овца на Европейския съюз

Оставаме на 111-о място по свобода на словото. На първо място в света е Норвегия, а на последно – Северна Корея

Снимка: ЕПА/БГНЕС - Репортери без граници: България е черната овца на Европейския съюз

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България отново е на 111-о място по свобода на словото според доклада за тази година на  „Репортери без граници“, публикуван вече официално в сайта ѝ. Частта за нашата страна е озаглавена „Черната овца на Европейския съюз“.

В него се казва, че въпреки нарастващия международен натиск, свободата на медиите в България не се е подобрила от миналата година. Отбелязан е опитът на ръководството на Българското национално радио да отстрани известната журналистка Силвия Великова през септември 2019 г. Към значимите за медийната среда събития е включена промяната на собствеността на двете най-популярни медийни групи в България – NOVA Broadcasting Group и BTV Media Group, което доведе до сътресения за много журналисти. „Репортери без граници“ не пропускат да припомнят за напускането на Миролюба Бенатова и Генка Шикерова от Нова телевизия.

Във връзка със свободата на словото е отбелязана и промяната в ръководството на БНТ, като се отчита, че след назначаването на Емил Кошлуков на поста редакционната политика на обществената телевизия се промени от доста неутрална към проправителствена.

В доклада се казва още:

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

„Корупцията и тайните споразумения между медии, политици и олигарси са широко разпространени в България. Най-известното въплъщение на това отвратително състояние е Делян Пеевски, който привидно притежава два вестника („Телеграф“ и „Монитор“), но също така контролира телевизионен канал (Канал 3), новинарски уебсайтове и голяма част от разпространението на печатните медии“.

Международната журналистическа организация отправя упрек и към правителството, което продължава да разпределя финансирането от ЕС и държавното финансиране за медиите в условия на пълна липса на прозрачност. В същото време съдебният тормоз на независими медии като групата „Икономедиа“ и „Биволъ“ продължи да нараства, посочват от „Репортери без граници“.

В света картината на медийната свобода се е променила от миналата година насам. Държави като Китай (177-о място) и Иран (170-о място) се сринаха в класацията заради ситуацията с коронавируса и отношението към журналистите, които отразяват пандемията. Най-свободни са медиите в скандинавските страни, където първенството държи Норвегия, следвана от Финландия и Дания. На последно, 180-то място сред всички държави, е Северна Корея. Предпоследната позиция заема Туркменистан.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg