Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

„Репортери без граници“ с критики към БНТ заради ГЕРБ

От организацията изтъкват политическите пристрастия на генералния директор и медията, станали ясни по време на парламентарните избори от юли

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС - „Репортери без граници“ с критики към БНТ заради ГЕРБ

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

„Репортери без граници“ отправи остри критики към Българската национална телевизия с обвинения в пристрастност към доскоро управляващата партия ГЕРБ. Повод за призива на неправителствената организация за провеждането на дълбока системна реформа относно медийната независимост е начинът на отразяване на парламентарните избори през юли по БНТ. 

„Българската национална телевизия наруши законовото си задължение да предложи обективно отразяване на кампанията за предсрочните парламентарни избори от 11 юли“, се казва в изявление, достъпно в страницата на „Репортери без граници“.

От организацията се позовават на доклад от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), според който БНТ е изневерила на задълженията си като обществена медия, предоставяйки на ГЕРБ непропорционално медийно внимание. Преди близо месец самият Емил Кошлуков, генерален директор на телевизията, изпрати сигнал до ОССЕ относно „вредата“ от служебния министър на културата Велислав Минеков. Междуличностните им неразбирателства бяха пренесени на по-високо ниво с встъпването в длъжност на Минеков, който постави публично въпроса защо БНТ спира програмата си, за да излъчи извънредно включване на Бойко Борисов. От БНТ излязоха с декларация, че не са прекъсвали програмата си. По-късно министърът на културата гостува в предаването „Още от деня“ за поискано право на отговор на обидни квалификации от страна на Кошлуков, но заради спор с водещата гостът не успя да обясни позицията си. Случаят доведе до оставката на Ивелина Димитрова, член на СЕМ от квотата на президента, и до санкция за БНТ от медийния регулатор в размер на 3 хил. лв., минималният, предвиден в закона.

„По БНТ1, по време на сутрешните и вечерните новини в праймтайма, всички кандидати за народни представители получиха общо 28 минути, които до голяма степен бяха съсредоточени върху ГЕРБ (17 минути), главно с положителен тон“, се казва още в доклада на ОССЕ.

Неуспехът на БНТ да запази неутралитет и да осигури равенство в представянето на конкуриращите се политически партии е още по-безсрамен, казват от „Репортери без граници“, тъй като скоро след парламентарните избори, проведени на 4 април, правителството на премиера Бойко Борисов отпусна допълнителни 10 милиона евро на телевизионния оператор за покриване на натрупани дългове. Някои от респондентите на ОССЕ възприемат това като „награда за благоприятната редакционна политика“, се отбелязва в доклада.

„Репортери без граници“ описват накратко споровете между Кошлуков и Минеков и изтъкват, че генералният директор на БНТ е „политическо назначение“. Припомня се спорният момент от биографията му на програмен директор в тв канала на крайнодясната политическа партия „Атака“.

„Липсата на независимост на БНТ става още по-видима поради безпричинното предсрочно прекратяване на договори и уволненията или принудителното напускане на десетки служители по време на управлението на Кошлуков“, отбелязва от „Репортери без граници“.

С телевизията се разделиха някои знакови фигури от дългогодишната историята на БНТ – спортният журналист Камен Алипиев, Искра Ангелова, водеща на „Нощни птици“, Горан Благоев, водещ на „Вяра и общество“ и др.

През юни тази година освободените журналисти са поискали оставката на всички членове на СЕМ и са настояли за промяна в правилата за подбор на СЕМ, така че регулаторът да включва и хора, които не са политически обвързани, а са обществено признати заради своите професионални способности.

„Ние подкрепяме тези журналисти в усилията им да постигнат реформа на Българската национална обществена телевизия – искане, което заслужава вниманието на властите – казва Павол Шалай, ръководител на бюрото на „Репортери без граници“ в Европейския съюз и на Балканите. – Време е парламентът, избран на последните избори, най-накрая да проведе задълбочени, системни реформи, за да се справи с липсата на независимост, която демонстрира общественият телевизионен оператор. Също така призоваваме законодателите да вземат предвид предложенията, направени от „Репортери без граници“ преди изборите, с цел да изведат медиите от задънената улица, която са достигнали те по отношение на свободата си в България. България е на последно място сред страните членки на Европейския съюз по свобода на медиите според нашия индекс.“

Страната ни заема 112-о място (от 180 държави) по свобода на медиите в Световния индекс на организацията за 2021 г. През март, когато бе публикувана класацията, от „Репортери без граници“ заявиха, че независимостта на обществените медии трябва да бъде подсилена чрез гарантиране на тяхната финансова независимост и по-голяма прозрачност на разходите, както и чрез промяна на процедурата и критериите за избор на техните ръководители, за да се гарантира, че те са медийни специалисти без политически обвързаности.

Вижте още: БЪЛГАРИЯ НА 112-О МЯСТО ПО МЕДИЙНА СВОБОДА

В становището на организацията се изтъква, че позицията ѝ по отношение на свободата на медиите в България се припокрива изцяло със заявеното в доклада за върховенството на закона на Европейската комисия, публикуван на 20 юли тази година. В документа са отправени критики към властите на страната за липсата на отговор на предложенията на „Репортери без граници“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90