Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Репродукция на платно на Салвадор Дали ще бъде унищожена

Странното желание е на Фондация „Дали-Гала“. Но как да бъде извършен погромът?

„Обръщаме се с апел за помощ. Може би зрителите ще измислят как да унищожим платното“, казват организаторите на събитието в Монс, Белгия. - Репродукция на платно на Салвадор Дали ще бъде унищожена

„Обръщаме се с апел за помощ. Може би зрителите ще измислят как да унищожим платното“, казват организаторите на събитието в Монс, Белгия.

Гигантска репродукция на литографията на каталунския художник Салвадор Дали „Свети Георги, поразяващ змея“, направена специално за изложбата в Монс, Белгия – европейска столица на културата, трябва да бъде унищожена, пише „Фигаро“.

От 20 юни църквата „Сан Никола“ в Монс привлича не само вярващи. До 12 юли изложбата „Салвадор Дали, коне и конници“ ще украсява стените на храма. В рамките на проявата „Монс 2015“ тя представя оригинални литографии и ксилографии, сътворени от каталунския художник, приживе измислил или усъвършенствал тези техники. Дотук експозицията е посетена от 2 500 души.

Организаторите са поръчали монументална репродукция на творбата „Свети Георги, поразяващ змея“. Огромно платно с размери 5 на 7 метра се извисява в центъра на църквата. Творба, с която организаторите ще трябва да се разделят след закриване на изложбата.

„Фондацията „Гала-Дали“ ни разреши за изложим платното – обяснява Мишел Нецен, организатор на изложбата, пред белгийския сайт Dh.be., – но след закриването на изложбата ние трябва да го унищожим. Всъщност, съгласието за изложбата бе дадено при условие, че огромната репродукция бъде унищожена впоследствие. Но обикновено, когато правим каталози за изложби, никога не са изисквали от нас да унищожаваме след това репродукциите на творби на изкуството.“

„Щом сме направили репродукция и изложбата се вписва в голямо културно мероприятие като „Монс 2015“, ние сме длъжни да постъпим според изискванията на фондацията. Платили сме правата, които възлизат на повече от 650 евро. Но не можем да си представим как ще извършим това кощунство“, продължава Нецен.

Засега организаторът се осланя на изобретателността на посетителите, които да дадат идея как да постъпят:

„Обръщаме се с апел за помощ. Може би зрителите ще измислят как да унищожим платното.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg