POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Решение на СОС: Паметникът на съветската армия да бъде премахнат

Скулптурите да отидат в музей, гласува общинската Комисия по култура

Счупената плоча на Паметника на съветската армия. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София - Решение на СОС: Паметникът на съветската армия да бъде премахнат

Счупената плоча на Паметника на съветската армия. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

Паметникът на съветската армия трябва да бъде премахнат от Княжеската градина в центъра на София, реши Комисията по култура в Столичния общински съвет. Все още няма яснота какво точно ще се случи с монумента, но според гласуваното днес предложение, скулптурната композиция трябва да бъде свалена и преместена в музей, а съдбата на гигантския постамент да се реши впоследствие след конкурс.

Общината обаче няма властта да приложи решението в действие, тъй като самият паметник е държавна собственост и само земята под него е общинска. Предложението гласи кметът на София да поиска държавата да премести скулптурните композиции.

Докладът с предложението МОЧА да бъде преместен е внесен още през март 2020 г. по инициатива на „Демократична България“, но бе разгледан по спешност в общинския съвет едва днес. Преди дни плочата на паметника бе счупена навръх годишнината от началото на руската инвазия в Украйна и дебатът за историческото наследство на Русия у нас бе подновен.

Вижте още: СЧУПИХ ГИ С ЧУК, НЕ СЕ СРАМУВАМ, КАЗА ИЗВЪРШИТЕЛЯТ

Към предложението на „Демократична България“ е бил добавен и нов проект за решение, внесен от групата на ГЕРБ-СДС на 6 март. С него, освен направените вече предложения, се уточнява скулптурните композиции да бъдат преместени в Музея на социалистическото изкуство, за да станат част от постоянната експозиция. Уточнява се още, че областният управител на София трябва да предприеме всички фактически и правни действия за преместването на паметника.

Предложението на Комисията по култура в СОС днес беше прието с подкрепата на съветниците от „Демократична България“ и ГЕРБ. От ВМРО гласуваха „въздържали се“, а БСП демонстративно напусна залата, преди да се проведе гласуването. Предстои да се разгледа и в другите комисии.

Междувременно пред паметника ще бъде поставен надпис, че паметникът въздига чужда армия, обявила ни война и окупирала България, вследствие на което е извършен държавен преврат.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg