Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Решено: Новите руини на Ларгото ще се коригират

Зам.-кметът Чобанов настоява арките на архитект Фърков да не бъдат вдигани

На среща в Министерството на културата експерти решиха проектът на архитект Юлий Фърков да бъде променен. Снимка: Емил Георгиев - Решено: Новите руини на Ларгото ще се коригират

На среща в Министерството на културата експерти решиха проектът на архитект Юлий Фърков да бъде променен. Снимка: Емил Георгиев

Надзиданите останки на римска Сердика в района на Ларгото ще бъдат коригирани. До това решение стигна експертния съвет, свикан от министъра на културата Вежди Рашидов днес във висшето арт ведомство. Работна група от археолози, архитекти и реставратори ще слезе сред руините до ЦУМ, за да анализира и рецензира проекта до момента.

Публикации в „Площад Славейков“ на историка Манол Глишев и журналиста Емил Георгиев предизвикаха силен обществен дебат по казуса с възстановката на архитект Юлий Фърков (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА) и във вторник работата на обекта бе спряна от министър Рашидов.

Сред срещата на експертната група заместник-министърът на културата Бони Петрунова заяви, че няма унищожена археология на столичното Ларго, всичко е съобразено с изискванията, а старините са идентифицирани и надлежно документирани.

„Целта на тази среща беше да си кажем всички неща, които ни тревожат и вълнуват – коментира Петрунова, цитирана от „Фокус“. – Ако трябва да обобщя резултатите от нея, в общи линии взехме под внимание изказаните становища и стигнахме до една идея, която не се приема еднозначно от подалите сигнала. Тя е да се събере работна група, която в най-бърз срок да направи анализ и рецензия на проекта до момента.“

В групата ще влязат равен брой архитекти, археолози и реставратори, които ще прегледат свършеното дотук и да дадат своите предположения за корекция.

Зам.-кметът на Столична община Тодор Чобанов определи като чудесна новината, че „гражданското общество развива чувствителност към опазването на културното наследство“. Той поясни, че и те неколкократно са поставяли своите въпроси и сега настоява групата, която ще работи през следващите дни, да даде съвсем конкретни указания на строителите. Сред предложенията, дадени от Чобанов, който е археолог, е да бъдат премахнати арките, които по проект на Фърков предстои да бъдат издигнати сред руините.

„С изключение на т. нар. тухлена сграда, останките в зоната са коректно надзидани и сигнирани – каза зам.-кметът. Столична община смята, че нейното надстрояване в значителен обем не е подходящо за тази зона, защото измества фокуса от оригинала“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg