Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Рестартират ядрения колайдер, 60 пъти по-мощен

Търсят суперсиметрия, наричат я глуино

В колайдера са инсталирани близо 60 хиляди ядра и над 100 петабайта памет. Снимки: ЦЕРН - Рестартират ядрения колайдер, 60 пъти по-мощен

В колайдера са инсталирани близо 60 хиляди ядра и над 100 петабайта памет. Снимки: ЦЕРН

Колайдерът Large Hadron ще бъде рестартиран тази пролет, след като беше подобрена продуктивността му. Това ще даде възможност на учените да открият елементарни частици, които са още по-мистериозни от хигс бозоните (масивна скаларна елементарна частица), пише британският в. „Телеграф“.

Ускорителят на елементарните частици, който беше спрян за профилактика през 2013 г., сега е по-мощен. Това ще му даде възможност да произвежда сблъсъци с 60% повече енергия. Учените от ЦЕРН твърдят, че по-голямата енергия ще даде шанс да открият субатомни частици. Те са свързани със „суперсиметрия”, „близнак” на частиците, които образуват основата на материята.

Откриването на суперсиметрията би бил още по-голям пробив от откриването на хигс бозоните. Специалистите вече имат име за бъдещото си вероятно откритие – глуино.

Collider2

„Да откриеш неуловимия глуино, може да бъде знак за стъпка напред, която да ни помогне да разберем изплъзващата ни се тъмна материя“, твърдят учените.

„Това би разтърсило света. За мен специално това е доста по-вълнуващо от бозоните. Да откриеш неуловимия глуино, може да бъде знак за стъпка напред, която да ни помогне да разберем изплъзващата ни се тъмна материя (материя, която не излъчва, нито отразява достатъчно електромагнитни вълни – бел.ред.) и тъмна енергия (хипотетична неизвестна форма на енергия, отговорна за ускоряващото се разширение на Вселената – бел.ред.)”, зяави професор Бийти Хайнеман пред репортери.

Подобренията на ускорителя включват 18 нови „свръхпроводими диполни магнити”. Инженерите на ЦЕРН са пригодили повече от 10 хиляди връзки диполни магнити със снадки, които ще осигурят алтернативни пътеки на 11 хиляди ампера ток. Това ще позволи на съединенията да бъдат спасени, ако се получи авария.

В колайдера са инсталирани и близо 60 хиляди ядра и над 100 петабайта памет, за да може ускорителят да бъде в състояние да поеме огромната база от информационни данни по време на експериментите.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg