Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Реставратор“ превърна Св. Георги в розовобузесто момче

Нов кандидат за „най-лоша реставрация“ - отново в Испания

Реставрацията на дървения Св. Георги е дело на учител по трудово обучение, който бил поканен в параклиса „Св. Михаил“ от енорийското ръководство в испанския град Естела, за да поправи изображението. Снимка: ArtUs Restauración Patrimonio - „Реставратор“ превърна Св. Георги в розовобузесто момче

Реставрацията на дървения Св. Георги е дело на учител по трудово обучение, който бил поканен в параклиса „Св. Михаил“ от енорийското ръководство в испанския град Естела, за да поправи изображението. Снимка: ArtUs Restauración Patrimonio

Повече от 500 години Свети Георги е вкопчен в тежка битка със своя архивраг – змея, в параклис в испанския град Естела. Днес обаче дървената скулптурна група е изправена пред второ, още по-тежко сражение, което може и да изгуби. Това е схватката с добрононамерен реставратор, след която юначният светия заприлича на друг неуспешно обновен образ – „пухкавия Исус“ от Борха. Там преди 6 години светлият лик на Сина Божи на един стенопис бе така разкрасен, че заприлича повече на млад примат, припомня „Гардиън“.

Опитът да се освежи дърворезбата, датирана от XVI в., превърна светеца-воин в розовобузесто момче с апатичен поглед, което изглежда сякаш всеки момент ще заспи (докато всъщност се бори със змей). Реставрацията е дело на учител по трудово обучение, който бил поканен в параклиса „Св. Михаил“ от енорийското ръководство, за да поправи изображението.

Колдо Леос, кмет на градчето Естела, намиращо се на югозапад от Памплона в автономната област Навара, не проумява защо никой не се е консултирал с областния съвет, преди да започне реставрационния процес.

„От енорията са решили на своя глава да предприемат действия за реставрация на статуята и поверили работата на местен учител по трудово. Областният съвет не беше известен, нито пък регионалната управа на Навара“, казва кметът, цитиран от „Гардиън“.

Кметът вече е виждал „освежения“ образ и никак не го харесва:

„Това не е видът реставрация, който заслужава статуя от XVI в. Използвали са грешния вид боя и гипс, така че е напълно възможно оригиналният слой боя да се е загубил завинаги“.

Леос повикал експерти, които да проверят какво може да бъде направено на този етап, за да се възвърне образа на Св. Георги в автентичния му вид.

„Това е работа за експерти и трябваше да се направи от експерти“, добавя разочарованият кмет.

„Днес Естела не влезе в новините заради забележителното си историческо или културно наследство – гласи пост на Леос в Туитър, точно над споделена снимка от вестник със статия за случилото се. – Влезе в новините заради действията по статуята на Св. Георги от XVI в., която може да бъде намерена в един от най-впечатляващите религиозни храмове в града.“

Преди шест години опитите на 80-годишната доброволка Сесилия Хименес да възстанови образа на разпнатия Исус в църква в северозападния испански град Борха обиколи новините, развесели света и си заслужи определението „най-лошата реставрация в историята“. Изображението стана толкова популярно, че влезе в попкултурата и започна да се печата на тениски.

„Пухкавия Исус“. Снимка: Roman Catholic Diocese of Tarazona

Вижте още: ВАНДАЛИЗМЪТ КАТО ХУДОЖЕСТВЕНО СРЕДСТВО

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах