Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Реставратори изтриха фалшива усмивка от женски портрет

Картината е дорисувана, за да пасне на рамката

Днес продавачката на зеленчуци е със същото загадъчно излъчване, каквото ѝ е придал авторът преди 400 години. Снимка: Кристофър Айсън/Английско наследство - Реставратори изтриха фалшива усмивка от женски портрет

Днес продавачката на зеленчуци е със същото загадъчно излъчване, каквото ѝ е придал авторът преди 400 години. Снимка: Кристофър Айсън/Английско наследство

В някакъв период от 400-годишната история на картината „Продавачката на зеленчуци“ някой е преценил, че нидерландката, позирала за платното, е твърде сериозна и заслужава да се усмихва, затова е дорисувал портрета й. Години по-късно британски реставратори изтриха усмивката от лицето на жената и картината от неизвестен художник е възстановена в оригиналния ѝ вид, съобщава „Артнет Нюз“.

Експерти от благотворителната организация „Английско наследство“ показаха резултата от работата им по мистериозното неподписано платно, продължила 2 години. „Продавачката на зеленчуци“ „живее“ в Одли Енд хаус в Есекс, Великобритания, вече над 60 години. Реставраторите съобщават за няколко слоя боя, добавени към оригинала след завършването на картината, за да придадат на енигматичната продавачка по-ведро излъчване.

„Откривахме още и още от лицето на жената и осъзнахме, че тя въобще не би трябвало да се усмихва – коментира Алис Тейт-Харт от екипа реставратори на „Английско наследство“ пред Си Ен Ен. – Всъщност тя е имала много сериозно изражение.“

Така е изглеждала картината преди реставрацията. Репродукция: Кристофър Айсън/Английско наследство

Възстановяването на картината в оригиналния ѝ вид предлага не само поглед към истинските намерения на неизвестния автор, но и улики за самоличността му. Изражението на продавачката на зеленчуци е много характерно за нидерландския художник Йоаким Бейкелар, живял между 1533-а и 1547 г. Технически анализ на произведението го датира от същия период и предположенията на специалистите са, че тъкмо той е автор на творбата.

Реставраторите са работили и за възстановяването на оригиналния цвят на картината и премахването на лента от горната част на платното, вероятно добавена през XIX век, за да се побере произведението в предвидената за него рамка.

„Изглежда много налудничаво – казва Тейт-Харт пред „Гардиън“. – Защо просто не са намерили рамка, която да пасне перфектно? Но това се е случвало много пъти в провинциалните имения. Реставраторството не се налага чак до XIX век, така че хората са вярвали, че имат свободата да правят подобни неща.

За пръв път от над 60 години картината може да се разгледа в Одли Енд Хаус, много години след като за последно е била показвана в оригиналния ѝ вид.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС