Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Реставратори пишат до Синода: Дезинфектантите ще унищожат иконите

Избягването на директен контакт с повърхността им може да се постигне чрез поставяне на стъкло върху тях, препоръчват специалистите

Иконостас от църквата „Покров Богородичен“, Рилски манастир, 1811 г., Музей за църковно изкуство към Националната галерия - Реставратори пишат до Синода: Дезинфектантите ще унищожат иконите

Иконостас от църквата „Покров Богородичен“, Рилски манастир, 1811 г., Музей за църковно изкуство към Националната галерия

Третирането на икони и иконостаси с дезинфектанти, съдържащи хлор, алкохол и повърхностно активни вещества (ПАВ), може да ги увреди трайно и безвъзвратно, съобщават специалистите по консервация и реставрация от Националната галерия в писмо, изпратено до Светия Синод. Експертите препоръчват различни мерки за дезинфекция на религиозните храмове.

Реакцията на реставраторите е провокирана от обявените от Синода мерки за дезинфекция в църквите, които предвиждат иконите да бъдат забърсвани, за да се предотврати предаването на коронавирус чрез тяхната повърхност, а местата за сядане да бъдат обработени със специални препарати.

Специалистите от лабораторията по консервация и реставрация в Националната галерия имат дългогодишен високопрофесионален опит в работата с произведения на религиозното изкуство. Постоянната им задача е да се грижат за богатия фонд на Музея за християнско изкуство в криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски“. В писмото до Синода реставраторите отбелязват, че иконите и металните им обкови, дърворезбата по иконостасите и църковната утвар имат различна материална специфика, което изисква повишено внимание при използването на дезинфектанти. Тяхното експертно мнение, изпратено до Синода, включва следните констатации:

„Третирането на икони и други полихромирани дървени повърхности със съдържащи хлор препарати, препарати на алкохолна основа и други, съдържащи повърхностно активни вещества (ПАВ), може да доведе до разтваряне на лака и обезцветяване на боите, а в дългосрочен план – и до трайно и безвъзвратно увреждане на произведенията;

Фантастико

Обковите и позлатените повърхности също не е препоръчително да се третират с гореспоменатите препарати;

Третирането на метална църковна утвар със съдържащи хлор препарати и други почистващи агенти, съдържащи повърхностно активни вещества (ПАВ), в дългосрочен план може да доведе до образуването на корозионни продукти и до деструкция на метала.

Избягването на директен контакт с повърхността на иконите може да се постигне чрез поставяне на стъкло или друг подобен материал, който лесно се дезинфекцира“.

От Националната галерия изразяват готовност да изготвят подробно предложение как да бъде запазено църковното изкуство в условията на коронавирус.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах