VivaPay

Реставратори пишат до Синода: Дезинфектантите ще унищожат иконите

Избягването на директен контакт с повърхността им може да се постигне чрез поставяне на стъкло върху тях, препоръчват специалистите

Иконостас от църквата „Покров Богородичен“, Рилски манастир, 1811 г., Музей за църковно изкуство към Националната галерия - Реставратори пишат до Синода: Дезинфектантите ще унищожат иконите

Иконостас от църквата „Покров Богородичен“, Рилски манастир, 1811 г., Музей за църковно изкуство към Националната галерия

Третирането на икони и иконостаси с дезинфектанти, съдържащи хлор, алкохол и повърхностно активни вещества (ПАВ), може да ги увреди трайно и безвъзвратно, съобщават специалистите по консервация и реставрация от Националната галерия в писмо, изпратено до Светия Синод. Експертите препоръчват различни мерки за дезинфекция на религиозните храмове.

Реакцията на реставраторите е провокирана от обявените от Синода мерки за дезинфекция в църквите, които предвиждат иконите да бъдат забърсвани, за да се предотврати предаването на коронавирус чрез тяхната повърхност, а местата за сядане да бъдат обработени със специални препарати.

Специалистите от лабораторията по консервация и реставрация в Националната галерия имат дългогодишен високопрофесионален опит в работата с произведения на религиозното изкуство. Постоянната им задача е да се грижат за богатия фонд на Музея за християнско изкуство в криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски“. В писмото до Синода реставраторите отбелязват, че иконите и металните им обкови, дърворезбата по иконостасите и църковната утвар имат различна материална специфика, което изисква повишено внимание при използването на дезинфектанти. Тяхното експертно мнение, изпратено до Синода, включва следните констатации:

„Третирането на икони и други полихромирани дървени повърхности със съдържащи хлор препарати, препарати на алкохолна основа и други, съдържащи повърхностно активни вещества (ПАВ), може да доведе до разтваряне на лака и обезцветяване на боите, а в дългосрочен план – и до трайно и безвъзвратно увреждане на произведенията;

Америка за България

Обковите и позлатените повърхности също не е препоръчително да се третират с гореспоменатите препарати;

Третирането на метална църковна утвар със съдържащи хлор препарати и други почистващи агенти, съдържащи повърхностно активни вещества (ПАВ), в дългосрочен план може да доведе до образуването на корозионни продукти и до деструкция на метала.

Избягването на директен контакт с повърхността на иконите може да се постигне чрез поставяне на стъкло или друг подобен материал, който лесно се дезинфекцира“.

От Националната галерия изразяват готовност да изготвят подробно предложение как да бъде запазено църковното изкуство в условията на коронавирус.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg