Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Реставрирана след нападение с бормашина

Картина на Гейнзбъро е върната в Националната галерия в Лондон 10 дни след умишлена повреда

Няколко отдела от служителите на галерията са обединили усилия за бързото връщане на картината в експозицията. - Реставрирана след нападение с бормашина

Няколко отдела от служителите на галерията са обединили усилия за бързото връщане на картината в експозицията.

Един от най-красивите портрети на Томас Гейнзбъро беше реставриран и върнат в постоянната експозиция на Националната галерия в Лондон, след като преди десет дни 63-годишен посетител нападна картината със свредел, предава „Гардиън“

„Г-н и г-жа Уилям Халет” (или „Утринната разходка”) от 1785 г. бе одрано на две места, а повредите върху боята бяха дълги по 1,65 м. След реставрацията, картината вече е окачена на обичайното си място в зала 34, редом до произведения на Джордж Стъбс и Джоузеф Райт.

Няколко отдела от служителите на галерията са обединили усилия за бързото връщане на картината в експозицията. Главният реставратор на галерията Лари Кийт похвали работата на колегите си под ръководството на Пол Акройд:

„Реставрацията беше светкавична, по-бърза, отколкото бих могъл да се справя сам. Това показва големия професионализъм на екипа”.

Самото платно не било повредено – свределът е минал само през боята. Екипът се е постарал да използва оригиналната боя от ръбовете на нанесените поражения, където това е възможно. Вече поправката не е различима за човешко око в сравнение с оригинала.

През последните две години във Великобритания е имало още две нападения срещу картини.

„Г-н и г-жа Уилям Халет” (или „Утринната разходка”) от 1785 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС