Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Реставрират Лабиринта на Миро във Франция

Времето и природата са оставили белези върху музея на открито

„Вилицата“ (1963) и „Слънчевият часовник“ (1973) на Хуан Миро. Снимка: Фондация „Еме Маг“ - Реставрират Лабиринта на Миро във Франция

„Вилицата“ (1963) и „Слънчевият часовник“ (1973) на Хуан Миро. Снимка: Фондация „Еме Маг“

Лабиринтът на Миро, една от най-големите атракции на Сен Пол де Венс, френско градче близо до Кан и Антиб, ще претърпи пълен ремонт и реставрация, тъй като природните стихии са му нанесли поражения, съобщава „Арт Нюзпейпър“.

Лабиринтът е под управлението на Фондация „Еме Маг“ на един от най-големите колекционери – издателя и арт търговец Еме Маг, който в активните си години поддържа три галерии и продава работи на Алберто Джакомети, Марк Шагал, Жорж Брак, Анри Матис и Хуан Миро.

„Фондация Маг“ е първият частен музей във Франция. Основната му атракция е Лабиринтът на Миро, създаден между 1961-а и 1981 г. от Хуан Миро и испанците баща и син Артигас, които работят с керамика. Лабиринтът е разположен на терасирана територия, собственост на фондацията, и между 100-годишните борове са експонирани 20 творби от глина, мрамор, цимент и желязо.

Но с течение на времето природата оставя отпечатък върху музея на открито. С помощта на приятели и спонсори фондацията успява да събере 65 хил. евро и вече се работи по реставрацията. През септември бе върнат предишния блясък на 14 керамични произведения. Предстои реновирането на оставащите циментови и железни творби, които са започнали да ерозират и са променили цветовете си. Реставрацията най-вероятно ще се случи в първите месеци на 2021 г., отбелязват от фондацията. Въпреки първите стъпки към реновирането, организацията се нуждае от още средства за поддръжка на площите около произведенията.

От фондацията планират също да реставрират колекция от 7 хил. произведения на хартия, сред които има редки литографии, скици, постери на произведения на Миро с големи мащаби.

В намеренията за реновиране не влиза вътрешният двор, в който са подредени работи на Джакомети, сред които „Ходещият човек“ (L’Homme qui Marche) и „Голяма изправена жена“ (Grande Femme Debout).

„Желанието на Алберто Джакомети бе те да останат така и да понесат предизвикателствата на времето“, обясняват от „Еме Маг“.

Фондацията не се ползва с публично финансиране за оперативни разходи, въпреки че получава публични субсидии. Не може да разчита и на наследените си пари – семейство Маг е разделено и синът на Еме и Маргерит – Ейдриън, и децата му управляват организацията така, че я довеждат до неплатежоспособност. Допълнителен удар нанася и коронавирусната криза, предвид че 70% от приходите идват от продажбата на билети. През юли и август има повишение на посещаемостта, но заради втората национална карантина във Франция Лабиринтът на Миро няма да работи поне до 1 декември.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg