Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Реставрират саркофага на Тутанкамон за пръв път, откакто е открит

Трите ковчега на фараона ще бъдат изложени заедно догодина в новия Велик египетски музей

Специалисти откриват, че по гипсовото покритие на външния ковчег на саркофага са се появили пукнатини. Снимка: Министерство на антиките на Египет - Реставрират саркофага на Тутанкамон за пръв път, откакто е открит

Специалисти откриват, че по гипсовото покритие на външния ковчег на саркофага са се появили пукнатини. Снимка: Министерство на антиките на Египет

Една от най-древните и ценни египетски находки ще бъде реставрирана за пръв път. Златният саркофаг на Тутанкамон, младия фараон, управлявал Египет около 1332 – 1323 г. пр. Хр., бе преместен от гробницата в Луксор и временно ще остане във Великия египетски музей в Кайро, чието откриване предстои на 12 юли 2020-а, съобщава „Арт Нюзпейпър“. Това е първият път, в който саркофагът пътува, след като е открит непокътнат през 1922 г. от британския археолог Хауърд Картър.

Двуметровият артефакт изминава 650-километрово разстояние през Долината на царете до южната част на страната, където е музеят. Новата египетска културна институция се намира в близост до пирамидите в Гиза, охранява се много строго и работи с Полицията по туризъм и антики, съобщават от египетското Министерство на антиките.

Решението саркофагът да бъде преместен е взето, след като проверка на място в гробницата показва, че по гипсовото покритие на външния ковчег са се появили пукнатини, особено забележими по капака и основата. За да се запази състоянието на ценността, специалистите я пренасят със специални инструменти, непозволяващи вибрации. Пространството около саркофага е обработвано допълнително с материали, абсорбиращи влагата, казва се в изявление от министерството.

След пристигането си в музея, ковчегът е бил изолиран в стая в продължение на седем дни и след това дезинфекциран. Реставрационните дейности ще включват само неинвазивни методи, за да подобрят състоянието на гипса по повърхността му.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Очаква се реставрацията да приключи след 8 месеца. Снимка: Министерство на антиките на Египет

В саркофага има три ковчега, подредени един в друг като матрьошки. Най-вътрешният е с формата на мумията и е изработен от злато. Средният е от позлатено дърво. И двата са извадени от саркофага съвсем скоро след откриването си и са отнесени в Националния музей на египетската цивилизация в Кайро, където могат да бъдат видени и днес.

Когато приключат реставрационните дейности по външния ковчег и новият музей край Гиза отвори врати догодина, трите ковчега за пръв път от откриването си ще бъдат изложени заедно. Още 181 артефакта от Музея на египетската цивилизация ще гостуват на новата институция, съобщава местният вестник „Al-Masry Al-Youm“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах