Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Ретровагони от царска България изложени на гара Септември

Преди 80 г. Борис III открива теснолинейния път Велинград-Белица и лично управлява парния локомотив

Парният локомотив е възстановен през 2004 г. и е в движение, но се използва основно за атракция за чуждестранни туристи. Снимка: Гражданско сдружение „За теснолинейката“ - Ретровагони от царска България изложени на гара Септември

Парният локомотив е възстановен през 2004 г. и е в движение, но се използва основно за атракция за чуждестранни туристи. Снимка: Гражданско сдружение „За теснолинейката“

Два ретровагона от царска България ще бъдат показани на гара Септември по случай 80-годишнината от откриването на теснопътния участък Велинград-Белица. Възстановени през 2004 г., парният локомотив 609.76 и двата вагона ще очакват своите посетители на 30 юли от 8 до 13 ч. Ще бъдат изложени безплатно за разглеждане и за снимки, но няма да потеглят от гарата.

Официалната част по отбелязване на годишнината ще се проведе в Белица, а дотам се стига с редовния влак „Родопи“. Той тръгва от 8,45 ч., съобщават организаторите от Гражданско сдружение „За теснолинейката“. Билетите са на редовните цени на БДЖ. Празненството ще се състои в Белица, там влакът „Родопи“ ще престои два часа и половина и след това ще поеме в обратна посока.

Преди 80 г. лично Цар Борис III управлява парния локомотив на първия влак от Саранбей (Септември) до гара Белица. Местните хора се тълпят по гарите, за да видят две чудеса на едно място – цар и влак. През следващите години теснолинейката Септември-Добринище помага за подобряването на икономиката, бита и културата на хората в Западните Родопи, Рила и Пиринска Македония от Тракия през Чепинско, Разложко до Гоце Делчев.

Интериорът на двата ретровагона също е възстановен. Снимка: Гражданско сдружение „За теснолинейката“

Парният локомотив 609.76 е произведен през 1949 г., когато пристига в Септември за обслужване на тежките товарни влакове по теснолинейката. След навлизането на дизеловата тяга през 1966 г., парните локомотиви поетапно са спрени от движение. През 2004 г., след няколко години работа, един от ветераните е възстановен за атракционни пътувания по една от най-живописните линии у нас. Двата ретровагона също са реновирани през 2004 г. Построени през 20-те и 40-те години, те са автентични с дървените си пейки, плетени багажници с позлатени рамки и наподобяваща махагон облицовка. В края на единия вагон има открита платформа. Вагоните се използват няколко пъти годишно предимно от чуждестранни групи.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах