Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Ретровагони от царска България изложени на гара Септември

Преди 80 г. Борис III открива теснолинейния път Велинград-Белица и лично управлява парния локомотив

Парният локомотив е възстановен през 2004 г. и е в движение, но се използва основно за атракция за чуждестранни туристи. Снимка: Гражданско сдружение „За теснолинейката“ - Ретровагони от царска България изложени на гара Септември

Парният локомотив е възстановен през 2004 г. и е в движение, но се използва основно за атракция за чуждестранни туристи. Снимка: Гражданско сдружение „За теснолинейката“

Два ретровагона от царска България ще бъдат показани на гара Септември по случай 80-годишнината от откриването на теснопътния участък Велинград-Белица. Възстановени през 2004 г., парният локомотив 609.76 и двата вагона ще очакват своите посетители на 30 юли от 8 до 13 ч. Ще бъдат изложени безплатно за разглеждане и за снимки, но няма да потеглят от гарата.

Официалната част по отбелязване на годишнината ще се проведе в Белица, а дотам се стига с редовния влак „Родопи“. Той тръгва от 8,45 ч., съобщават организаторите от Гражданско сдружение „За теснолинейката“. Билетите са на редовните цени на БДЖ. Празненството ще се състои в Белица, там влакът „Родопи“ ще престои два часа и половина и след това ще поеме в обратна посока.

Преди 80 г. лично Цар Борис III управлява парния локомотив на първия влак от Саранбей (Септември) до гара Белица. Местните хора се тълпят по гарите, за да видят две чудеса на едно място – цар и влак. През следващите години теснолинейката Септември-Добринище помага за подобряването на икономиката, бита и културата на хората в Западните Родопи, Рила и Пиринска Македония от Тракия през Чепинско, Разложко до Гоце Делчев.

Интериорът на двата ретровагона също е възстановен. Снимка: Гражданско сдружение „За теснолинейката“

Парният локомотив 609.76 е произведен през 1949 г., когато пристига в Септември за обслужване на тежките товарни влакове по теснолинейката. След навлизането на дизеловата тяга през 1966 г., парните локомотиви поетапно са спрени от движение. През 2004 г., след няколко години работа, един от ветераните е възстановен за атракционни пътувания по една от най-живописните линии у нас. Двата ретровагона също са реновирани през 2004 г. Построени през 20-те и 40-те години, те са автентични с дървените си пейки, плетени багажници с позлатени рамки и наподобяваща махагон облицовка. В края на единия вагон има открита платформа. Вагоните се използват няколко пъти годишно предимно от чуждестранни групи.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах