Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Рецепти за печен язовец и супа от пепелянка предложени на търг

Ценни издания от XVIII век разкриват паралели между днешната кулинарна култура и кухнята от миналото

Илюстрация от „Списание за вътрешна икономика“. Репродукция: „Бонамс“ - Рецепти за печен язовец и супа от пепелянка предложени на търг

Илюстрация от „Списание за вътрешна икономика“. Репродукция: „Бонамс“

Печен язовец, чай с яйца и супа от пепелянка са сред ястията, описани в книга с рецепти от 1677 г. Ценното издание, доказателство за радикалните различия във вкусовете на хората от миналото, ще бъде предложено на търг на 19 август от „Бонамс“ заедно с още редки готварски книги от миналото, съобщава „Гардиън“.

В книгите може да се открият поне 50 указания за направата на вид уелско пиво с билки и подправки, срещат се рецепти за вино от стафиди, ейл с мед и подправки, както и упътвания за не чак толкова изкушаващата напитка чай с яйца. 350-годишната готварска книга е част от колекцията с антикварни издания на телевизионната водеща Рут Уотсън. Експонатите са събирани в продължение на 40 години.

Сред най-ценните екземпляри в сбирката са рецепти на ръка и книга, съхранявани от семейство Крофт в Йоркшир между средата на XVIII и първата половина на XIX в. Крофтови прилежно записвали в книжката семейни рецепти и готварски съвети, включително как да запазиш ананаса цял, как да си направиш „гъсто крема сирене“ от сутрешното мляко на 7 крави и каймак от нощното мляко на 7 крави. Тяхна е и рецептата за вино от стафиди.

В рядко издание на американска книга за готвене пък авторът препоръчва да се използват съставки като царевица, пуйка, червени боровинки, диня, а не „английските, френски и италиански методи за превръщането на нещата в нещо невъзможно за смилане“.

Тези злини се опитвайте да избягвате. Старанието тук е насочено към добрите републикански ястия и гарниране, правилните пропорции за всеки ден, в зависимост от състоянието на най-бедния до най-богатия човек“, се казва в книгата.

Съдейки по колекцията на Уотсън, диетите са били практикувани още преди стотици години, използвани са били също домашно приготвените пасти за избелване на зъби. Споменава се за смесица от билки и подправки, за която се смятало, че помага да се избегне чумата, но действа още при шарка, морбили и… преяждане.

Много от нещата, които днес смятаме за модерни – училища по готварство, насоки за ресторантите – всъщност произхождат от XVIII в., отбелязват експертите от „Бонамс“. Интересното е, че освен необичайни рецепти, в книгите могат да се открият още препратки към икономиката, здравето и изкуството на пестеливостта. Често храната се е разглеждала като превенция на болести и като медикамент, подпомагащ бързото оздравяване.

Не всички рецепти в тези издания обаче ще съумеят да възбудят апетит у съвременния човек – книга от XVIII век например описва как се правят печен язовец и супа от пепелянка. Сбирка с медицински рецепти пък препоръчва изпражнения от паун, смесени със земни червеи на прах, за лечението на конвулсии.

И докато самата Уотсън никога не е изпробвала някоя от рецептите в книгите от колекцията си, тя твърди, че винаги се е интересувала от връзките между днешната храна и съставките от миналото. Днес може и вече да не варим зеленчуците в деня, преди да ги използваме за ястието, да не използваме козя брада за овкусяване, но пък в миналото някои рецепти са включвали пармезан, стафиди и много други храни, използвани в днешната кухня, коментира Уотсън.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90