Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ревизорът и режисьорът Нина Димитрова

Студенти от НАТФИЗ дебютират на професионална сцена в Сатирата

В „Ревизорът“ Нина Димитрова и 12 млади актьори разказват една, по думите на Гогол, „дяволски смешна историята за нищожността на нищожните хора и техните боричкания с цел изгода”. Снимка: Румен Добрев - Ревизорът и режисьорът Нина Димитрова

В „Ревизорът“ Нина Димитрова и 12 млади актьори разказват една, по думите на Гогол, „дяволски смешна историята за нищожността на нищожните хора и техните боричкания с цел изгода”. Снимка: Румен Добрев

Опит за летене на професионална сцена предстои на група студенти от НАТФИЗ. Възпитаниците на проф. Здравко Митков и неговия асистент Нина Димитрова са пред премиера на класиката „Ревизор“ по Гогол. Режисьорът на „Ревизорът“ е Нина Димитрова, а спектакълът е дипломната работа на студентите им. На 6 и 8 март третокурсниците ще покажат съчетание от наученото плюс таланта си не в Учебния театър на НАТФИЗ, а благодарение на своя професор директно в дълбокото – пред публиката в Камерната зала на Сатирата.

Нина Димитрова е сред големите познавачи на Гогол в родния театър. Нейният „Шинел“ се играе вече 25-а година – на осем езика и над 550 пъти. Десетки хиляди зрители по света са оформили мнението си за българския театър тъкмо с „Шинел“. Спектакълът е донесъл на създателите си признание и редица международни награди. А преди една година от режисьорския шинел на Нина излезе и „Дневникът на един луд“, отново по Гогол. Представлението получи номинация „Икар” за дебют и „Аскеер” за изгряваща звезда, както и награда за мъжка роля на международния театрален фестивал „БГМОТ” в Габрово за изпълнението на младия актьор Стелиан Радев.

В „Ревизорът“ Нина Димитрова и 12 млади актьори разказват една, по думите на Гогол, „дяволски смешна историята за нищожността на нищожните хора и техните боричкания с цел изгода”. Заради нея хората са загубили естествената си способност да мислят, виждат и чуват, водени от „едничката страст да притежават положение в обществото, чинове в службата и богатство”. Насмешката на Гогол е провокирана от добре познатите и днес „човешка бездуховност“, „душевно мъртвило“, „нелепост и глупост на хората, лишили себе си от духовни интереси и идеали”.

„С тъга и разочарование разлиствам тази уникалната пиеса „за боричканията на шепа нищожни хора с цел изгода” и се надявам спектакълът „да подтикне зрителите да се замислят за избавлението от отравящите живота ни безчовечност, бездушност и бездуховност – споделя Нина Димитрова. – Уважаеми зрители, нека се погледнем в огледалото „Ревизор”. И ако ни е крива мутрата, нека не се сърдим на огледалото, а да се замислим защо в отражението виждаме само „карикатури на хора”.

Предлагам ви заедно да се посмеем на себе си и на абсурдите на ежедневното си съществуване с оня смях, „излитащ от светлата природа на човека, без чиято проницателната сила нищожността и пустотата на живота не биха изплашили човека”. Нека чрез пречистващата сила на гоголевия смях „да направим ревизия на собствената си греховна съвест”.“

Спектакълът ще се играе в два състава. Образът на вятърничавия, лекомислен Хлестаков е поверен на Павел Емилов и Денис Хаят, а този на опитния и хитър Градоначалник – Антоан Петров и Шахин Шехзен. В останалите роли ще видим Елица Костова, Мирела Карабанчева, Славена Ангелова, Атанас Апостолов, Давид Крумов, Воил Велев и гостуващите актьори Димитр Несторов и Мартин Христов.

Сценографията и костюмите са дело на Юлияна Войкова – Найман и Борис Далчев.

„Ревизорът“ по Гогол, постановка на Нина Димитрова, ще се играе на 6, 8, 15 и 31 март от 19,30 ч. в Камерната зала на Сатиричния театър.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Хайде и утре

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах