Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Революция: 50 лв. за „Дякон Левски“ на DVD

Максим Генчев продава историята си за Апостола по-скъпо от всеки друг филм у нас

Веселин Плачков като Васил Левски – изобразен като супергерой, борещ по холивудски турските злодеи. - Революция: 50 лв. за „Дякон Левски“ на DVD

Веселин Плачков като Васил Левски – изобразен като супергерой, борещ по холивудски турските злодеи.

Противоречивият филм на режисьора Максим Генчев „Дякон Левски“ вече се разпространява и на DVD, съобщиха авторите му на официалната си страница във Фейсбук. Потенциалните зрители за малкия екран могат да избират между две версии – пълната (2 серии по 120 минути) или последния, съкратен вариант (134 минути). Цената е една и съща, но е повече от зашеметяваща – кръглите 50 лева за български клиенти, 50 евро за хора от друга страна от Европейския съюз и 50 долара за САЩ и страните извън ЕС.

Разпространението на „Дякон Левски“ на DVD става само със заявка по имейл, като засега не е ясно дали предстои пускане в търговската мрежа. Дисковете ще идват с автограф, не се уточнява от кого – дали от режисьора, или от Левски – пардон! – от актьора Веселин Плачков. Доставката е включена в цената.

Страницата на филма в социалната мрежа се ползва активно от авторите му много често като табло за новините, прожекциите и участията на „Дякон Левски“ в различни фестивали (като парасъбитието в Кан, откъдето заглавието дори се прибра с мистериозна грамота“). Именно във „Фейсбук“ и под почти всеки статус в страницата се появяват и въпроси кога филмът ще може да се изтегли онлайн – а отговорът неминуемо е, че няма да може, но предстои пускането му на DVD.

Е, то е вече факт. Факт е обаче и буквално революционната цена от 50 лева за България. Тя моментално ще изстреля „Дякон Левски“ на първото място по скъпоструващи филми на DVD. Бърза проверка в онлайн магазините за филми показва, че заглавията в този формат рядко надхвърлят 20-25 лева.

Цени от 50 и нагоре има, но за цели пакети – колекцията от 11 филма „Стар Трек“ например струва 69,95 лв., осемте филма от поредицата за Хари Потър пък се продават за 59,95 лв. По 49,95 лв. струват сезоните на сериали като „Бягство от затвора“, „Анатомията на Грей“, „Семейство Симпсън“, „Изгубени“. Дори колекционерско издание на „Казабланка“ в 3 диска струва 29,95, а под 25 лева са филми като „Теория за всичко“ (носител на Оскар), „Х-мен Началото“, отделните части на „Хобит“ (в по два диска) и много други.

Нови български филми на DVD се търгуват дори по-евтино – за 14,95 лева киноманите могат да се сдобият с Love.net, „Чужденецът“, „Кецове“, а на символични цени под десетолевка са „Лов на дребни хищници“, „Мисия Лондон“, „Аве“, TILT, „Миграцията на паламуда“, „Шивачки“ и др.

Разбира се, никой от тях не е натоварен с идеологическото съдържание на „Дякон Левски“ и не представя Апостола като супергерой, борещ се по холивудски на забавен каданс с турските злодеи и псуващ заптиета на майка.

В крайна сметка, българщината си има цена. В този случай – 50 лева.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg