Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Резервация за Торинската плащаница

Християнската реликва е изложена за първи път от пет години насам

Торинската плащаница ще бъде изложена по 12 часа на ден до 24 юни. - Резервация за Торинската плащаница

Торинската плащаница ще бъде изложена по 12 часа на ден до 24 юни.

За първи път от пет години насам Торинската плащаница се излага на показ. Реликвата ще може да се види в градската катедрала на Торино от тази неделя, 19 април, до 24 юни. Посещението е безплатно – но само с предварителна резервация, като в ранните часове броят на заявилите присъствие вече надхвърля един милион души. Събитието пък очаквано възроди споровете било ли е загърнато мъртвото тяло на Исус Христос в плащаницата, или тя е средновековен фалшификат.

Християнската реликва представлява 4,4-метрово ленено платно, в което според преданието Йосиф Ариматейски положил тялото на Божия син след разпятието му – днес, близо 2000 години по-късно, вярващите все още виждат отпечатъка от Христос върху плащаницата.

Папа Франциск е един от хората, които ще посетят катедралата в Торино – визитата му е насрочена за 21 юни. При последната експозиция на плащаницата през 2010 г. общо 2,5 милиона души се стекоха, за да я видят.

Учени обаче не са съгласни с твърдението, че изображение на мъж върху платното е отпреди 2 хилядолетия. След радиовъглероден анализ става ясно, че плащаницата датира от Средновековието. Независими тестове през 1988 г. на Оксфордския университет, Университета в Аризона и Швейцарския технологичен институт показаха с 95% сигурност, че платното е от периода 1260 – 1390 г.

Охранител стои до отливка на плащаницата по време на представянето ѝ пред журналисти.

Охранител бди над плащаницата по време на представянето ѝ пред журналисти.

Църквата официално не твърди, че Христовото тяло е било в платното – предпочита да се фокусира върху това какво означава то за хората, които го виждат. „Най-важното е, че тази плащаница рефлектира с чист и ясен маниер как евангелията описват страстите и смъртта на Исус“, обяснява торинският архиепископ Чезаре Носилия. „Тя не е изповед на вярата, защото не е предмет нито на вяра, нито на преданост – но може да помогне на вярата“, добавя той.

Според архиепископа мнозина от хората, които ще видят реликвата в катедралата „Свети Йоан Кръстител“ в Торино, са християни, които вече са се докосвали до нея. „Важното е, че има фундаментална нужда в сърцата на хората да изпитат отново невероятното усещане от първия път, когато са видели плащаницата“, казва духовникът. „Дори и невярващите ще дойдат. Това е случай, който обединява всички“, добавя той.

Модерна възстановка на лицето от плащаницата.

Модерна възстановка на лицето от плащаницата.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90