Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Режисьор в клетка (снимки)

Кирил Серебренников с мярка „домашен арест“, въпреки уверенията му към съда: Аз съм честен човек, няма да избягам, искам да работя

Режисьорът Кирил Серебренников бе затворен в желязна  клетка по време на съдебното заседание за определянето на мярката му „домашен арест“. Снимки: ЕПА/БГНЕС - Режисьор в клетка (снимки)

Режисьорът Кирил Серебренников бе затворен в желязна клетка по време на съдебното заседание за определянето на мярката му „домашен арест“. Снимки: ЕПА/БГНЕС

В желязна клетка бе затворен режисьорът Кирил Серебренников по време на заседание по делото срещу него в сряда в Московския районен съд. Прочутият театрал, директор на Център „Гогол“, бе обвинен в злоупотреба с държавни средства в размер на 68 млн. рубли (около 1,9 млн. лева). Творци определят обвинението на твореца в поредната репресия срещу „различните гласове“ в Русия.

Стотици творци и зрители се събраха пред сградата на съда, където бе заседанието, със скандирания „Кирил“ и „Свобода“. Виковете им бяха толкова силни, че се чуваха в съдебната зала, съобщава сайтът „Медуза“.

Стотици се събраха пред сградата на районния съд в Москва.

Серебренников помоли съда на не го праща под домашен арест – по думите му, мярката няма да му позволи да работи. На 22 октомври е планирана премиера под режисурата на Серебренников в Щутгарската опера. Там очакват руснака за репетиции на 19 септември. Задграничният паспорт обаче му е отнет преди повече от месец.

Режисьорът по време на съдебното заседание

Режисьорът заяви, че ще сътрудничи на следствието и ще ходи на всички разпити. Той обясни, че средствата, за които е обвинен, са отишли единствено за проекта, наречен „Платформа“.

„Аз съм честен човек, това потвърждават и многогодишната ми работа и препоръките, които получихте – обърна се към съда Серебренников, цитиран от „Медуза“. – Снимам филм за Виктор Цой и Майк Науменко, предстои ми сезон „Малки трагедии“ в Център „Гогол“, афишите вече са залепени, билетите – продадени. Няма да бягам от следствието, ще работя.“

За Кирил Серебренников гарантираха близо 30 души, включително генералният директор на Болшой театър Владимира Урин, режисьорите Фьодор Бондарчук и Алексей Герман, тв водещите Ивана Ургант и Андрей Малахов, певецът Филип Киркоров, писателката Людмила Улицкая, Наталия Солженицина…

Известните имена гарантите на Серебренников не трогнаха съдебните заседатели.

Въпреки молбата на режисьора и неговите гаранти, на режисьора бе наложена мярка „домашен арест“ до 19 октомври.

Серебренников отрича да е виновен, уточнявайки, че не е отговарял за финансите в Център „Гогол“.

Серебренников отрича обвиненията.

Режисьорът помоли да не бъде затварян под „домашен арест“, за да може да работи.

Серебренников на излизане от съда, откъдето полиция го отведе в дома му.

Часове по-рано писателят Борис Акунин коментира ареста на Кирил Серебренников във Фейсбук, заявявайки, че арести на хора от такава величина стават само с пряката заповед на главния началник:

„Режисьорът Мейерхолд е арестуван не от НКВД, а от Сталин. Режисьорът Серебренников е арестуван не от Следствения комитет, той е арестуван от Путин. И би било добре, ако с пиар цел се заяви височайша милост и бъде пуснат световноизвестният режисьор под домашен арест или подписка. Защото ако това не стане – ще значи, че Русия е преминала на нов етап съществуване, където ще действат нови правила“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg