Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Режисьорът на сваления балет в Болшой: Рудик (Нуреев) не може без свобода

Причината за отменената премиера: неготовност на спектакъла или откровено изобразената хомосексуалност на сцената?

Снимката на голия Рудолф Нуреев, прикрит отпред с табела „Болшой театър“, е своеобразно обяснение за свалянето на спектакъла: цензура. Снимки: Кирил Серебренников - Режисьорът на сваления балет в Болшой: Рудик (Нуреев) не може без свобода

Снимката на голия Рудолф Нуреев, прикрит отпред с табела „Болшой театър“, е своеобразно обяснение за свалянето на спектакъла: цензура. Снимки: Кирил Серебренников

„Рудик не може без свобода“, написа режисьорът на сваления балетен спектакъл в Болшой театър Кирил Серебренников. Премиерата на „Нуреев“ трябваше да бъде във вторник вечерта, 11 юли, но бе свалена „в последната минута“ от директора на трупата Владимир Урин. Аргументът му бе „неготовност на спектакъла“. По-късно Урин съобщи, че отлага „Нуреев“ за 4-5 май 2018 г.

Балетът, нова творба, композирана от Иля Демутски, с хореография на Юрий Посохов, разказва за живота на танцьора. Голяма част от съдържанието на спектакъла беше пазена в тайна, костюмната репетиция в петък също беше пазена в тайна. Източници от театъра обаче разкриват, че продукцията се занимава със сексуалността на Нуреев. „Гардиън“ отбелязва слуховете, че откровено изобразената хомосексуалност на Рудолф Нуреев може би е сметната за неуместна за голямата сцена на Болшой.

Вижте още: В ПОСЛЕДНАТА МИНУТА: БОЛШОЙ ОТМЕНИ БАЛЕТ ЗА ЖИВОТА НА НУРЕЕВ

Режисьорът на спектакъла Серебренников до този момент мълчеше, а името му беше добавено от директора към цялата трупа, която по думите на Урин заедно е взела решението премиерата да бъде отменена. Бурните аплодисменти на костюмната репетиция в петък обаче оспорват това твърдение.

„Днес трябваше да бъде премиерата. Но Рудик не може без свобода. Той отново отлетя. Юра, Иля, приятели и всички братя от театъра, всички, всички, всички – благодаря за потресаващата работа, която въпреки всичко съществува. Обичам ви!!! Рудик е доволен от нас, уверен съм“, написа в профила си във Фейсбук Серебренников.

Към думите си режисьорът е прикачил гола снимка на Рудолф Нуреев, с табела „Болшой театър“, прикриваща го отпред. Добавени са и снимки с целия състав, присъстващите никак не са щастливи.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС