Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Режисьорът Радослав Спасов ще получи Наградата на София

Призът ще му бъде връчен по време на 27-ия „София Филм Фест”

През 2023 г. Радослав Спасов навършва 80 години. Снимка: Боряна Пандова - Режисьорът Радослав Спасов ще получи Наградата на София

През 2023 г. Радослав Спасов навършва 80 години. Снимка: Боряна Пандова

Едно от емблематичните имена в българското кино – операторът, режисьор и сценарист Радослав Спасов – става на 80 години през 2023 г. През март, по време на 27-ия „София Филм Фест“, той ще получи Наградата на София, учредена от Столичната община, за приноса си към седмото изкуство.

Плакетът е дело на скулптора Георги Чапкънов – Чапа, който тази година също празнува своя 80-и юбилей.

Радослав Спасов е роден на 14 юни 1943 година. Завършва операторско майсторство във ВГИК, Москва, през 1971 г. След това започва да работи като асистент на големия български оператор Димо Коларов. През 70-те и 80-те години на изминалия век той е снимал някои от шедьоврите в историята на българското кино, сред които „Лачените обувки на незнайния воин“, „За къде пътувате“ и „А сега накъде“ на Рангел Вълчанов, „Изпит“, „Авантаж“ и „Мера според мера“ на Георги Дюлгеров, „Мъжки времена“ и „Вилна зона“ на Едуард Захариев, „Време разделно“ на Людмил Стайков, както и на документални филми за Гена Димитрова, Нешка Робева и Христо Явашев-Кристо.

През 1993 година Радослав Спасов дебютира като режисьор със „Сирна неделя“. Филмът е удостоен с втората по значимост награда на фестивала в Котбус, Германия, а по случай честването на 100-годишнината на киното е избран от Европейската филмова академия за програмата „Локален герой“ на форума в Гьотеборг, където са показани творби от всички европейски страни.

За най-успешния си филм като режисьор „Откраднати очи“ Радослав Спасов е отличен с наградата на публиката в Палич, Сърбия и Черна гора, (2005), а на световната премиера на филма в конкурса в Москва актрисата Весела Казакова получава наградата „Сребърен св. Георги“ за най-добра женска роля. Филмът е по история на Нери Терзиева за туркиня и войник, чиято трагична любовна история е белязана от събитията по време на Възродителния процес.

Следват филмите „Пеещите обувки“, получил специалната награда на журито „Сребърен св. Георги“ на Московския фестивал, 2016, и „Живи комини“ – с три награди от кинофестивала „Златна роза“ през 2018 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg