Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Режисьорът Уес Андерсън става куратор

Уес Андерсън и приятелката му Джуман Малуф в залите на музея. Снимка: Музей на историята на изкуството във Виена - Режисьорът Уес Андерсън става куратор

Уес Андерсън и приятелката му Джуман Малуф в залите на музея. Снимка: Музей на историята на изкуството във Виена

Американският режисьор Уес Андерсън работи по нов проект след „Островът на кучетата“ – филма, с който преди няколко дни бе открит фестивалът „Берлинале 2018“. Но сега не става дума за кино, а за изложба във виенския Музей на историята на изкуството, съобщава сайтът events.wien.info. 

Уес Андерсън няма да рисува (доколкото е известно), а ще бъде куратор на голяма изложба в един от най-важните световни музеи. Режисьорът на „Гранд Хотел Будапеща“, „Кланът Тененбаум“ и „Фантастичният Мистър Фокс“ работи над проекта заедно с приятелката си Джуман Малуф, илюстратор и автор на детски книги.

Ако съдим по изображенията в раздела „Вдъхновения“ в личния сайт на Малуф, можем да се надяваме, че театралността и хипнотизиращите цветове, характерните за филмите на Андерсън, ще присъстват и в изложбения проект. Кураторите ще използват експонати от кунсткамера, стари музикални инструменти, оръжия, доспехи и различни рядкости от колекцията на музея.

Изложбата ще бъде открита на 11 септември тази година и остане във виенския музей до 20 януари 2019-а. След това ще бъде показана във Фондация „Прада“, Венеция, където ще бъде представена по време на Биеналето през 2019 г.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Музеят на историята на изкуството (KHM) във Виена е построен от император Франц Йозеф, за да съхранява императорските колекции. Експонатите от пет хилядолетия – от древен Египет и Елада до края на XVIII век – свидетелстват за хабсбургската императорска колекционерска страст. Музеят притежава шедьоври на Дюрер, Рафаел, Рембранд, Рубенс, Тициан и Вермеер, както и най-голямата колекция от творби на Брьогел.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах