Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Режисьорки срещу почетна награда за Джони Деп в Испания

Посланието на това отличие е ужасяващо: няма значение дали си тормозил някого, стига да си добър актьор, казват възмутените

Джони Деп в Барселона през април 2021 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Режисьорки срещу почетна награда за Джони Деп в Испания

Джони Деп в Барселона през април 2021 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Майкъл Кейн ще бъде удостоен със специалната награда на кинофестивала в чешкия град Карлови Вари (от 20 до 28 август) за принос в развитието на световното кино, съобщават от пресслужбата на фестивала. Британският актьор ще бъде и почетен гост на събитието заедно с Джони Деп, който месец по-късно ще получи наградата „Доностия“ на друг европейски кинофестивал – в Сан Себастиан, Испания.

Наградата на Джони Деп не остана без реакция в Испания – група режисьорки изказаха критиките си към фестивала и заявиха, че с този приз международното събитие ще опетни репутацията си. Недоволството им е породено от решение на британския върховен съд от 2020 г., според което актьорът с право е бил определен от таблоиден вестник като „бияч на съпруги“. Кристина Андрю, президент на испанската Асоциация на жените режисьори, сподели „изненадата си“ от решението на организаторите:

Това ще даде лошо име на фестивала и ръководството му и ще изпрати ужасяващо послание до публиката: „Няма значение дали си тормозил някого физически или психически, стига да си добър актьор“.

Фестивалът в Карлови Вари

Фестивалът в Карлови Вари трябваше да се проведе в началото на юли, но бе отложен заради Ковид пандемията. Сега ще бъде проведен при строго спазване на противоепидемичните мерки и всички участници и гости ще бъдат допускани само с ваксинационен паспорт или отрицателен тест за коронавируса.

Ще бъдат представени 32 кинопремиери в главната конкурсна секция и в раздела „На изток от Запада“.

Фестивалът в Карлови Вари е един от най-старите в Европа. Той е връстник на кинофестивала в Кан – започнали са заедно през 1946 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg