Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Режисьорките на филма за борбите около Истанбулската конвенция с интервю за „Варайъти“

Милева и Казакова: Продуцираме сами филмите си, за да си спестим главоболия в България

Весела Казакова (вляво) и Мина Милева. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Режисьорките на филма за борбите около Истанбулската конвенция с интервю за „Варайъти“

Весела Казакова (вляво) и Мина Милева. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мина Милева и Весела Казакова, режисьорките на „Сестри“ (Women Do Cry) – филмът, който ще представи страната ни на фестивала в Кан, разказват за трудностите при реализирането му, за работния си процес и за амбициите си в интервю за „Варайъти“. Продукцията с Мария Бакалова в главната роля ще има премиера на 14 юли в програмата „Особен поглед“.

Режисьорското дуо от продуцентската компания „Activist38“ споделя пред изданието, че една от големите спънки било намирането на достатъчно финансиране. Разказват и че веднъж били арестувани по време на протест и когато се обадили от полицията на свой приятел за съдействие, той ги „успокоил“ така:

„Спокойно, ще ви набият и после ще ви пуснат“.

Разбира се, никой не им посегнал, бърза да уточни Милева.

Макар и да не се уточнява, протестът най-вероятно е бил свързан с проваленото ратифициране на т. нар. Истанбулска конвенция в страната ни през 2018 г. Това е основната тема на „Сестри“. Във филма са показани и протестни сцени от София. Преди три години предразсъдъците на хората спрямо термина „джендър“ предизвика широко недоволство и опасения, че покрай създаването на законодателство против домашното насилие ще бъде прокарана и „пропагандна“ ЛГБТИ+ политика. Действието на филма се развива паралелно в столицата и в провинцията на фона на протести срещу Истанбулската конвенция. Темата на „Сестри“ е вдъхновена от жените в патриархалното общество като цяло, и по-конкретно от жените и майките в семейството на Казакова.

„Трудно е да си представиш по-очарователни кинотворци от българското режисьорско, продуцентско и сценарно дуо Мина Милева и Весела Казакова“, пише Алиса Саймън във „Варайъти“.

В момента на интервюто режисьорките („Котка в стената“, „Звярът е още жив“) са в Париж, където нанасят финални корекции на „Сестри“. Филмът е предложен за надпреварата в Кан в последния възможен момент от разпространителската фирма „MK2“.

„Не сме планирали Кан, не сме готови и продължаваме да не сме готови“, казват с усмивка двете.

Попитани как се справят с жонглирането между продуцентската, режисьорската и сценаристка роля, Милева отговаря:

„Знам, че звучи като рецепта за катастрофа и леко мегаломанско, но в нашия случай сработва. Работим в нерегламентирана среда в България и да продуцираме сами филмите си ни спестява редица главоболия“.

„Сестри“ има финансиране от Националния филмов център, копродуцент на филма е Кристоф Брунше от френската компания „Ici et La“ (която стои и зад „Котка в стената“).

„Той ни даде сигурност и увереността, че можем да стъпим на световната сцена“, допълва Милева.

Двете уточняват, че имат много стриктен работен процес. Милева започва кариерата си като аниматор и работи в България и Великобритания, затова тя е отговорна за визуалния облик на филмите им. Казакова, актриса с няколко престижни награди, отговаря за озвучаването.

„Трябва да чувам филма. Мина е окото, аз – ухото“, казва тя.

Процесът се повтаря и при написването на сценария:

„Аз пиша, а тя изпълнява пред мен в центъра на стаята, все едно гледам театър на живо“, смее се се Милева и Казакова добавя: „Аз се изразявам по-бързо с думи, Мина записва“.

Двете не пропускат да изтъкнат и приноса на Биляна Казакова, близначка на Весела, която създава историята по мотиви от собствения си живот. Тя създава черновата на сценария, който получава стипендия от Националния филмов център. Двете са сестри и на екран.

За в бъдеще Казакова и Милева искат да продължат да работят по нехудожествени проекти, макар и да имат силни документални продукции в портфолиото си. Таят и по-комерсиални амбиции:

„Прекарала съм 20 години в силно комерсиализирана среда във Великобритания – споделя Милева. – Вярваме, че някои зрители са по-умни от нас и винаги се опитваме да работим за тях.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg