Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Резолюция на ЕП: Всички държави в ЕС трябва да приемат еднополовите бракове

България засега не подлежи на санкции, но има подобни казуси и у нас

Елтън Джон и съпругът му Дейвид Фърниш на наградите „Златен глобус“ през 2020-а. Двамата са заедно от 1993 г. и сключват брак през 2014 г., след като Англия и Уелс разрешават еднополовите бракове. Имат двама синове, родени от една и съща сурогатна майка през 2010 г. и през 2013 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Резолюция на ЕП: Всички държави в ЕС трябва да приемат еднополовите бракове

Елтън Джон и съпругът му Дейвид Фърниш на наградите „Златен глобус“ през 2020-а. Двамата са заедно от 1993 г. и сключват брак през 2014 г., след като Англия и Уелс разрешават еднополовите бракове. Имат двама синове, родени от една и съща сурогатна майка през 2010 г. и през 2013 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент прие резолюция, според която всички държави членки на ЕС трябва да узаконят еднополовите бракове и партньорства, става ясно от публикувания на страницата на Европейския парламент документ.

ЛГБТИК семействата и еднополовите двойки трябва да имат същата свобода на придвижване и семейни права като останалите, се казва в съобщението. Евродепутатите възнамеряват да предприемат действия срещу Унгария, Румъния и Полша за нарушаване на ценностите на Европейския съюз. Резолюцията е приета с 387 гласа „за“, 161 „против“ и 123 „въздържал се“.

В резолюцията се посочва, че браковете или регистрираните партньорства, сключени в една държава членка, следва да бъдат признавани във всички тях по еднакъв начин, а съпрузите и партньорите от един и същи пол следва да бъдат третирани по същия начин като разнополовите двойки.

Всички държави от ЕС освен това трябва несъмнено да приемат лицата, посочени в акта за раждане на детето, за негови законни родители. За да се гарантира, че децата няма да останат без гражданство, когато семействата им се местят между държавите членки, евродепутатите настояват, че семействата трябва да бъдат третирани еднакво в целия ЕС. Този казус засяга пряко и България, която миналата година отказа да даде гражданство на бебе, родено в Испания от еднополова двойка от България и Гибралтар. В подобен казус е замесена и Полша, която отказва да издаде акт за раждане на дете, родено в Испания, с две майки от Полша и Ирландия.

Членовете на Европейския парламент изрично отбелязват дискриминацията, на която са подложени ЛГБТИК общностите в Полша и Унгария. Те призовават за по-нататъшни действия от страна на ЕС (процедури за установяване на нарушения, съдебни мерки и бюджетни инструменти) срещу тези държави.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg