Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Риба изпадна в криза на личността

Китайските власти решиха, че дъговата пъстърва може да се нарича и сьомга - и узакониха измама в търговията

С цел да се „стандартизира индустрията“, под наименованието „сьомга“ в Китай вече влизат всички риби, които наподобяват този вид, включително и пъстървата. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Риба изпадна в криза на личността

С цел да се „стандартизира индустрията“, под наименованието „сьомга“ в Китай вече влизат всички риби, които наподобяват този вид, включително и пъстървата. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако някога сте се чудили защо сьомгата ви изглежда малко по-различно от обикновено и има малко по-различен вкус, то това е, защото в чинията ви най-вероятно има дъгова пъстърва. Или поне така ще е вече в Китай. Нови правила, въведени от властите за територията на страната, постановяват, че дъговата пъстърва вече може да се нарича и сьомга, предава Би Би Си.

Причината е проучване на медиите, проведено по-рано тази година, което доказва, че и без това дъговата пъстърва дълги години е продавана за сьомга. Вместо да предприемат мерки срещу лошата практика, властите решават, че е най-добре да я узаконят.

Разликата в двете риби не е съществена. Дъговата пъстърва е сладководна риба, докато сьомгата се излюпва в сладки води, но прекарва по-голямата част от живота си в соленоводни басейни. На външен вид двете риби лесно се различават, но месото им има подобен червеникав отенък и е лесно да бъдат сбъркани. Вътрешността им се различава толкова трудно, че с помощта на скрита камера китайските медии установяват, че една трета от рибата, продавана на пазара като сьомга, всъщност е дъгова пъстърва от провинцията Цинхай.

Разкритията предизвикаха вълна от реакции в Китай – повечето негативни, защото потребителите се страхуват, че по принцип пъстървата е по-податлива на паразити и може да пренася зарази. Китайската рибна асоциация обаче гарантира, че пъстървите се отглеждат в чисти среди и под строго наблюдение, така че няма причина за паника.

„Дали сьомгата има паразити не зависи от това дали е гледана в солена или сладка вода“, коментират от Асоциацията.

Ето защо, с цел да се „стандартизира индустрията“, под наименованието „сьомга“ вече влизат всички риби, които наподобяват този вид, включително и пъстървата.

Нововъведението породи редица оплаквания, че това легитимира измамите с филе на риба, но в социалните мрежи се изразява и симпатия към дъговата пъстърва.

„Пъстървата сигурно е объркана. След толкова години идентичността ѝ изведнъж бива изменена на сьомга”, споделя потребител в китайската мрежа Weibo.

Много хора имат идеи да се сменят имената и на други понятия.

„Може ли да наречем езерата и моретата едно и също нещо? Технически няма разлики”, предлага потребител.

„Ако стандартите в индустрията се налагат от производителите, може ли учениците сами да оценяват тестовете си?”, пита друг човек.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90