Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ричард Брансън: ООН иска декриминализиране на дрогата

Предприемачът твърди, че е видял все още непубликуван доклад, чието изнасяне е отложено заради натиск

Заедно с безброй друг неуморни застъпници, от години се борим употребата на дрога да се третира като здравен проблем, а не като престъпление, пише в изявлението си Ричард Брансън.  - Ричард Брансън: ООН иска декриминализиране на дрогата

Заедно с безброй друг неуморни застъпници, от години се борим употребата на дрога да се третира като здравен проблем, а не като престъпление, пише в изявлението си Ричард Брансън.

ООН може би се готви да призове държавните правителства по целия свят да прекратят „войната срещу дрогата“ и да декриминализират употребата и притежанието на нелегалните субстанции. Това твърди в извънреден пост на сайта на компанията си „Върджин“ предприемачът Ричард Брансън.

Той заявява, че му е бил показан доклад на Службата на ООН по наркотиците и престъпността, който рязко променял позицията на организацията по отношение на контрола на наркотиците. Докладът е трябвало да бъде изнесен на конференция в Малайзия в неделя, но заради натиск от определени членове на организацията е бил отложен.

Брансън посочва, че документът е достигнал до него, до ВВС и до няколко други източници, и че според него той ще доведе до началото на края на безсмисленото третиране на милиони наркозависими по целия свят като престъпници.

„Заедно с безброй друг неуморни застъпници, от години се борим употребата на дрога да се третира като здравен проблем, а не като престъпление – пише в изявлението си Ричард Брансън. – Предвид, че огромната част от потребителите на наркотици никога не причиняват проблеми, хората, които се борят с наркозависимост заслужават достъп до лечение, а не затворническа килия.“

Предприемачът заявява, че в днешния свят световните правителства харчат милиарди, за да се изпълнява строгото законодателство, което всъщност не прави нищо, за да се намали разпространението на наркотиците. Само в САЩ, казва Брансън, над 1,5 милиона души са били арестувани за 2014 г. по обвинения, свързани с дрога, но без насилие – 84 на сто от тях са били единствено за притежание на наркотични вещества.

Според него от Службата на ООН по наркотиците и престъпността с все още неоповестения публично доклад недвусмислено заявяват, че криминализацията е „вредна, ненужна и непропорционална“ – и това е в съзвучие с опасенията за настоящите разходи по политиките, свързани с дрогата, изразявани по-рано от Световната здравна организация, върховния комисар на ООН по правата на човека, женската организация на ООН, генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун и предшественика му Кофи Анан.

Според Брансън сега Службата е от правилната страна на историята. Той заявява, че на места, където е опитана декриминализация на наркотичните вещества, като Португалия, се наблюдава редуциране на смъртността при някои свързани с дрогата обстоятелства – като нови инфекции с ХИВ или хепатит.

Брансън посочва, че декриминализацията, комбинирана с програми за изчистване на зависимостта, ще спаси много животи, тъй като хората, които използват наркотици, няма да се страхуват повече от арест и наказание, а ще са свободни да потърсят лечение. Нещо повече – мярката ще намали престъпността и ще снеме част от бремето на затворите и силите на реда.

Предприемачът напомня също, че през следващия април Генералната асамблея на ООН се готви за първия си от 18 години дебат, посветен на наркотиците. Според него това е възможност държавите по света да бъдат окуражени да преприемат „правилните действия“ и да поемат по-различен курс в политиката си по отношение на дрогата.

„Хубаво е да се види, че аргументите и здравият разум надделяват в ООН. Защо правителствата не се съгласят с това? Но докато пиша този текст, научавам, че поне една държава оказва прекомерен натиск върху Службата. Да се надяваме, че тя, като част от ООН и като защитник на правата на хората по света, няма да поддаде в последния момент и ще продължи с важното си действие. Войната с дрогата вече причини твърде много щети на твърде много хора.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg