Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Ричард Докинс загуби титлата „хуманист на годината“ заради обвинения в трансфобия

Лишават го от титлата след публикация в Туитър

Британският биолог и писател Ричард Докинс през 2014 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Ричард Докинс загуби титлата „хуманист на годината“ заради обвинения в трансфобия

Британският биолог и писател Ричард Докинс през 2014 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската асоциация на хуманистите отне титлата „хуманист на годината“ на Ричард Докинс след негови коментари, „унизяващи маргинализирани групи“ и използващи „дегизировката на научен дискурс“. Титлата е била присъдена на автора на „Себичният ген“ и „Делюзията Бог“ преди 25 години, през 1996 г., за „значителния му принос“ при разясняването на сложни научни концепции за широка аудитория, пише „Гардиън“.

Но той ще бъде лишен от титлата след негова публикация в Туитър от миналата седмица, в която той сравнява транс хората със случая на Рейчъл Долезал, американска активистка, възприемаща се като чернокожа жена, макар и да е родена с бяла кожа от семейството на бели родители.

„През 2015 г. Рейчъл Долезал, тогава президент на Националната асоциация за напредък на цветнокожите хора, бе превърната в злодей, задето се идентифицира като чернокожа – пише Докинс в Туитър. – Някои мъже избират да се идентифицират като жени, а някои жени избират да се идентифицират като мъже. Човек ще бъде превърнат в злодей, ако отрече, че те наистина са това, за което се идентифицират. Дискутирайте.“

След отнемането на титлата „хуманист на годината“, Докинс отново избра Туитър за отговора си:

„Не възнамерявам да омаловажавам транс хората. Виждам, че въпрос от моите академични теми от поредицата „дискутирайте“ е бил погрешно разтълкуван, за което съжалявам. Също така не възнамерявам да заемам една и съща позиция с републиканските фанатици, които днес експлоатират въпроса“.

След най-отявлените критици на Докинс бе Алисън Джил, транс жена и вицепрезидент по юридическите въпроси на организацията „Американски атеисти“. Според нея коментарите на Докинс насърчават опасен наратив.

„Предвид последиците за милиони транс хора в тази страна в този единствен живот, който имаме, като атеист и като транс жена, надявам се, че професор Докинс ще се отнася към тази тема с по-голямо разбиране и уважение за в бъдеще“, отговори му тя.

Това не е първият път, в който ученият заявява позицията си по темата – през 2015 г. в друг свой пост той казва:

„Транс жената жена ли е? Това е чисто семантичен въпрос. Ако приемем, че хромозомите дефинират пола, тогава не. Ако зависи от самоидентификация, да. Наричам я „тя“ и „нея“ от любезност“.

„В последните няколко години Докинс е натрупал история като човек, който прави изказвания, прикрити зад научния дискурс, за да омаловажава маргинализирани групи. Този подход е в разрез с ценностите на един хуманист“, заявиха в изявление от Американската асоциация на хуманистите.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах