Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ричард Гиър към хорaтa в Укрaйнa: Войната трябва да бъде спечелена

Холивудският актьор с видеообръщение на благотворително събитие, оргaнизирaно от Олена Зеленска

„Ще минат поколения, преди руснаците да получат изкупление за стореното и да станат отново част от обществото. Да убиваш цивилни, деца, да унищожаваш музеи, театри, това е безумие“, каза Ричард Гиър. Снимка: Стопкадър - Ричард Гиър към хорaтa в Укрaйнa: Войната трябва да бъде спечелена

„Ще минат поколения, преди руснаците да получат изкупление за стореното и да станат отново част от обществото. Да убиваш цивилни, деца, да унищожаваш музеи, театри, това е безумие“, каза Ричард Гиър. Снимка: Стопкадър

Ричард Гиър призова за край на войната в Украйна и заяви, че тя „трябва да бъде спечелена“. Холивудският актьор бе виртуaлен гост на събитието „Summit of First Ladies and Gentlemen“ в Киев, което се провежда за втора година, организирано от първата дама на Украйна Олена Зеленска. Тази година конференцията бе насочена към необходимостта от възраждането на Киев към живот след опустошението от руската инвазия в страната.

Водещ на събитието бе журналистът Пиърс Морган, с видеовръзка се включиха първата дама на САЩ Джил Байдън, актьорите Аштън Кътчър и Мила Кунис.

„Тази война се води не само във физическото измерение, но и в умовете на хората, в сърцата им – каза Гиър във видеообръщение към присъстващите на живо, цитиран от украинските медии. – Душите на хората ще оздравят Украйна. И ще я направят дори по-добра, когато тази криза приключи.

Тази война трябва да бъде спечелена, не може да си позволим умора. Тя вече е важен елемент от животите ни, може би най-голямата война, която съм виждал в живота си, война срещу злото. И ако загубим, това ще насърчи други лоши хора по света да продължат насилието и трагедията, затова не може да губим. “

В обръщението си актьорът наблегна на важността на културните институции по време на война и втвърди тона срещу Русия:

„Всички трябва да проявим съчувствие, единство, за да помогнем в тази ужасна ситуация. Руснаците направиха много мръсни неща, ще минат поколения, преди да получат изкупление и да станат отново част от обществото. Да убиваш цивилни, деца, да унищожаваш музеи, театри, това е безумие. Като човек, роден след Втората световна война, сърцето ми се къса, че това се случва отново. Как е възможно да има толкова могъщи и зли диктатори, които унищожават мъже, жени и културата им?“

Водещият Пиърс Морган напомни, че Ричард Гиър е продал личния си автомобил, рядък модел „Ягуар“, подарък за 50-годишния му юбилей, за да предаде парите в помощ на украинските бежанци. През май актьорът организира благотворителен концерт в „Карнеги Хол“, който събра 360 хил. долара за Украйна.

Събитието в Киев имаше и благотворителна цел и събра 120 млн. украински гривни (малко над 3 млн. евро), които ще отидат за купуването на модерни линейки, създадени и за труднопроходими маршрути и оборудвани с кислородни бутилки, дефибрилатори, машини за електрокардиография и други.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg