Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ричард Трети е пил и ял наистина като крал

ДНК тест доказа, че скелетът, намерен под паркинг в Лестър, е неговият

Преди две години бе открит скелетът на  Ричард III в Лестър. - Ричард Трети е пил и ял наистина като крал

Преди две години бе открит скелетът на Ричард III в Лестър.

Ричард Трети е управлявал Англия само две години, преди да бъде убит на 32 г. в битка през 1485 г. Днес обаче е изключително популярен заради гениалния драматург Уилям Шекспир, увековечил го в пиесите си. Въпреки краткото си царуване, Ричард Трети е живял наистина като крал, пише онлайн изданието „Лайв сайънс“.

След продължително търсене на неговите останки, преди две години археолозите откриха скелет, който изглеждаше, че е принадлежал на владетеля. Скелет, носещ следите от битка, заровен в набързо изкопан гроб в руините на манастир, намерен под паркинг в Лестър, Англия. ДНК тестът доказа категорично, че мощите са именно на този крал. Оттам насетне започва проучването на това какъв живот е водил приживе Ричард Глостър.

Кости и зъби

За да разберат какъв е бил хранителният му режим, учените изследват семпли от зъбите, ребрата и бедрената му кост. Като измерят концентрацията на определени изотопи в скелета, археолозите може да разберат какъв тип храна е консумирал, в кой район е живял и на какво замърсяване се е излагал приживе човекът.

Зъбите дават информация за ранните години на живот. Те престават да растат през детството. Костите са тъкан, която се регенерира. На бедрената кост ѝ трябва повече време да се възстанови, а концентрацията на изотопи представя средните стойности от последните 10-15 години живот.

Ребрата пък са по-бързо регенериращи и съдържат информация за последните от 2 до 5 години. Ребрата на Ричард Трети дават недвусмислена информация, че той се е хранил с деликатесни и скъпи храни.

Разточителни пирове

В скелета на краля се открояват доста ясно нивата на нитрогенни и кислородни изотопи. Нитрогенните изотопи са естествени скици на прилив на енергия. Високата концентрация на определени изотопи от този вид свидетелстват за диета, богато на месо – предимно дивеч и сладководна риба. По време на царуването на Ричард Трети са се отглеждали лебеди, жерави, бяла и сива чапла, които със сигурност са били част от неговата трапеза.

Кислородните изотопи имат влияние върху химията на питейната вода. И смяната в нивата на тези изотопи свидетелства за промяна в местоживеенето. По онова време само богаташите са имали привилегията да пият вино по време на вечеря. И то по много.

Ранни пътувания и оловно замърсяване

Ричард Трети е роден в Нортамптъншир, източна Англия. Малко по-късно живее в Уелс. Повишените нива на стронций и кислороден изотоп в зъбите му предполагат, че е живял в зона с високи нива на валежи и по-стари скали – отправни точки за проридата на западна Великобритания.

Оловното замърсяване е било много силно в Средновековието. Това личи и по костите на Ричард Трети. Хората са били изложени на този токсичен метал заради тръбопроводите, калаените съдове за пиене, грима. Някои дори си подслаждали виното с оловен ацетат.

Ричард Трети е последният крал от династията Йорк. След неговата смърт, намерила го в битката при Босуърт в края на Войната на розите, на трона се възкачва Хенри Тюдор.

Мнозина активисти в Англия дълго се бориха крал Ричард Трети да бъде погребан повторно в Йорк, Англия. Но през май съдът отреди останките му да намерят покой в катедралата в Лестър, Англия. Повторното му погребение ще се състои през март следващата година.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90