Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Римляните се завръщат в антична Сердика

На 21 и 22 септември ще се проведе фестивалът „Сердика е моят Рим“, посветен на културно-историческото наследство на император Константин Велики

Сдружението за антични реконструкции „Мос Майорум Улпие Сердице“ - Римляните се завръщат в антична Сердика

Сдружението за антични реконструкции „Мос Майорум Улпие Сердице“

Римляните се завръщат по улиците на Сердика на 21 и 22 септември, когато в новооткрития комплекс под Ларгото ще се проведе античния фестивал „Сердика е моят Рим“. Участниците във фестивала ще запознаят публиката с ранната история на града – ще бъдат представени както значими за периода събития, така и ежедневният бит, нрави и обичаи на римляните и варварските племена, населявали тези земи.

Фестивалът на историческите реконструкции е посветен на богатото културно-историческо наследство на София от времето на император Константин Велики. Сцена на събитията ще станат реставрираните антични обекти в сърцето на града. Археологическият парк „Западна Порта на Сердика“ ще се превърне във военен лагер, а по улиците на Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“ ще се разхождат римски граждани, занаятчии, търговци и магистрати. В ролите им ще се преобразят около 140 доброволци от България, Румъния, Унгария, Австрия и Естония.

Организатори на фестивала са сдружението за антични реконструкции „Мос Майорум Улпие Сердице“ в партньорство със Столична община и Регионален исторически музей – София. Проектът е финансиран от Програма „Култура” на Столична община.

В двата дни на фестивала входът за комплекса „Антична Сердика“ ще бъде свободен.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах