VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Римляните се завръщат в антична Сердика

На 21 и 22 септември ще се проведе фестивалът „Сердика е моят Рим“, посветен на културно-историческото наследство на император Константин Велики

Сдружението за антични реконструкции „Мос Майорум Улпие Сердице“ - Римляните се завръщат в антична Сердика

Сдружението за антични реконструкции „Мос Майорум Улпие Сердице“

Римляните се завръщат по улиците на Сердика на 21 и 22 септември, когато в новооткрития комплекс под Ларгото ще се проведе античния фестивал „Сердика е моят Рим“. Участниците във фестивала ще запознаят публиката с ранната история на града – ще бъдат представени както значими за периода събития, така и ежедневният бит, нрави и обичаи на римляните и варварските племена, населявали тези земи.

Фестивалът на историческите реконструкции е посветен на богатото културно-историческо наследство на София от времето на император Константин Велики. Сцена на събитията ще станат реставрираните антични обекти в сърцето на града. Археологическият парк „Западна Порта на Сердика“ ще се превърне във военен лагер, а по улиците на Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“ ще се разхождат римски граждани, занаятчии, търговци и магистрати. В ролите им ще се преобразят около 140 доброволци от България, Румъния, Унгария, Австрия и Естония.

Организатори на фестивала са сдружението за антични реконструкции „Мос Майорум Улпие Сердице“ в партньорство със Столична община и Регионален исторически музей – София. Проектът е финансиран от Програма „Култура” на Столична община.

В двата дни на фестивала входът за комплекса „Антична Сердика“ ще бъде свободен.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg