Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Римляните се завръщат в антична Сердика

На 21 и 22 септември ще се проведе фестивалът „Сердика е моят Рим“, посветен на културно-историческото наследство на император Константин Велики

Сдружението за антични реконструкции „Мос Майорум Улпие Сердице“ - Римляните се завръщат в антична Сердика

Сдружението за антични реконструкции „Мос Майорум Улпие Сердице“

Римляните се завръщат по улиците на Сердика на 21 и 22 септември, когато в новооткрития комплекс под Ларгото ще се проведе античния фестивал „Сердика е моят Рим“. Участниците във фестивала ще запознаят публиката с ранната история на града – ще бъдат представени както значими за периода събития, така и ежедневният бит, нрави и обичаи на римляните и варварските племена, населявали тези земи.

Фестивалът на историческите реконструкции е посветен на богатото културно-историческо наследство на София от времето на император Константин Велики. Сцена на събитията ще станат реставрираните антични обекти в сърцето на града. Археологическият парк „Западна Порта на Сердика“ ще се превърне във военен лагер, а по улиците на Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“ ще се разхождат римски граждани, занаятчии, търговци и магистрати. В ролите им ще се преобразят около 140 доброволци от България, Румъния, Унгария, Австрия и Естония.

Организатори на фестивала са сдружението за антични реконструкции „Мос Майорум Улпие Сердице“ в партньорство със Столична община и Регионален исторически музей – София. Проектът е финансиран от Програма „Култура” на Столична община.

В двата дни на фестивала входът за комплекса „Антична Сердика“ ще бъде свободен.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах