Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Римска баня в Пловдив, като по Стратиев

Забележителна археологическа находка е открита в частен имот в града

Археолог описва обекта като „топ находката за тази година“. Снимки: Пловдив24 - Римска баня в Пловдив, като по Стратиев

Археолог описва обекта като „топ находката за тази година“. Снимки: Пловдив24

Досущ като в пиеса на Станислав Стратиев! Забележителен археологически обект е разкрит в частен имот в Пловдив. Сравнително добре запазена римска баня се разчиства на ул. „Отец Паисий“ 13 – в обект, който се прочу през лятото заради съмнително право на собствениците да съборят емблематична сграда.

Оказва се, че решението може и да е било за добро – ако зданието не бе бутнато, сега нямаше археолозите да имат пред себе си тези римски бани. София Христова, която работи по проучването на Небет тепе, коментира, че това е „топ находката за тази година“ и я определя като „изключително красив обект“, пише „Марица“.

Предполага се, че този район на Пловдив крие и други архелогически паметници. Зоната като цяло е слабо проучена, тъй като е гъсто застроена, а сградите са с преобладаващо частна собственост.

Предполага се, че този район на Пловдив крие и други архелогически паметници.

Предполага се, че този район на Пловдив крие и други архелогически паметници.

Конкретно на ул. „Отец Паисий“ 13 зданието бе съборено през юли тази година. Тогава първоначално се появиха съмнения, че собствениците нямат право да унищожават сградата, но проверка установи, че инвеститорите имат необходимите документи, за да преустроят постройката в комплекс с магазини и къщи за гости.

Въпреки това главният архитект на район „Централен“ препоръча на мястото да влязат специалисти от Археологическия музей, които да направят оценка на обекта. Сега и тяхната работа е почти към края си – остават им още няколко дни, пише още пловдивското издание.

След това на ход е Министерството на културата, откъдето специална комисия трябва да опише откритието, да даде оценка на стойността му и препоръки какво да направят собствениците, за да го съхранят.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах