Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Римска мозайка с битката между Ахил и Хектор откриха в британска нива

Първа подобна находка на територията на Великобритания, вълнуват се археолозите

Мозайката изобразява битката между Ахил и Хектор. Снимка: Historic England - Римска мозайка с битката между Ахил и Хектор откриха в британска нива

Мозайката изобразява битката между Ахил и Хектор. Снимка: Historic England

Мозайка със сцена от Омировата „Илиада“ бе случайно открита в британска нива, съобщава Би Би Си. Тя красяла пода на римска вила, намерена от сина на собственика на земята по време на Ковид-локдауна от миналата година. Находката в графство Рутланд, считана за първи подобен пример на територията на Великобритания, е била изследвана от археолози в Лестърширския университет.

Мозайката с размери 11 на 7 метра е разположена на пода на помещение, което може би е било дневна или друга зала за развлечения. Подобни изображения са били широко използвани в частни и публични римски сгради и често включват популярни митологични герои. Но мозайката в Рутланд се смята за особено ценна и уникална, тъй като представя Ахил и битката му с Хектор в края на Троянската война.

Археологическите разкопки разкриват, че голямата вила е била заобиколена от обори и други стопански сгради и постройка, която по всичко наподобява баня. Човекът, собственик на вилата, очевидно е бил познавач на класическата литература и е живял около III-IV век сл. Хр., отбелязват археолозите.

Изработката на мозайката впечатлява със своята детайлност. Снимка: Historic England

Смята се, че вилата е била собственост на богат човек от късния римски период. Джим Ървин, синът на собственика Брайън Нейлър, направил откритието, когато забелязал „необичайна керамика“ по време на една от разходките си из нивата на баща си. Това се случило по време на един от локдауните миналата година. Момчето веднага се свързало с археолозите от Лестърширския университет.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Семейството ми обработва тази земя от 50-60 години – разказва Ървин пред Би Би Си. – По време на локдауна миналата година, забелязах керамика, каквато не бях виждал досега. Дойдохме тук с лопата, изкопах един плитък ров и се озовахме на правилното място.“

„Това е може би най-вълнуващото откритие с римски мозайки във Великобритания в последния век – коментира Джон Томас, ръководител на разкопките. – То ни дава свеж поглед към хората от това време, техните взаимоотношения с класическата литература и ни дава много информация за човека, който е поръчал мозайката. Става дума за човек, който познава класическите произведения, имал е средствата да поръча мозайка с такава добра изработка. Това е първото изображение на тази история във Великобритания.“

Находката се намира на частна собственост и към момента широката публика няма достъп до нея, но се водят разговори с местната управа на Рутланд находките от вилата да бъдат изложени на друго място. Разкопките ще продължат до 2022 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах