Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Римски амфори в рибен магазин откри испанската полиция

13 керамични съда от Античността използвани за декорация на търговския обект

Амфорите, „уловени“ при риболов от сина на собственика на магазина. Снимка: Испанска Гражданска гвардия - Римски амфори в рибен магазин откри испанската полиция

Амфорите, „уловени“ при риболов от сина на собственика на магазина. Снимка: Испанска Гражданска гвардия

Рутинна полицейска проверка в испанско магазинче за замразена риба доведе до необикновен „улов“ – 13 римски амфори и котва от XVIII в. Артефактите били намерени при риболов от сина на собственика на обекта, но вместо да съобщи на властите за тях, решил да ги използва за декорация на магазина, пише „Гардиън“.

Служителите на отделението за околна среда към Гражданската гвардия в крайбрежния град Санта Пола, провинция Аликанте, се отбиват в магазин, в който забелязват артикули от неорганичен произход.

„Служителите виждат керамични амфори, метална котва и гравирана варовикова плоча. Всички те на пръв поглед изглеждат значително стари“, се казва в изявление на Гвардията.

Артефактите са конфискувани, сезиран е и културният департамент на местното управление във Валенсия.

След първоначалния оглед предположението на експертите е, че керамичните съдове са римски и вероятно датират от I в. пр. Хр. В момента те са в Морския музей на Санта Пола, където ще им бъдат направени допълнителни изследвания. Според специалистите амфорите са се озовали на дъното на Средиземно море след корабокрушение. Котвата е датирана от XVIII в., а върху варовиковата плоча е гравиран надписът „ESTE“ (изток).

„Повечето от 13-те амфори сигурно са били използвани за съхранението и транспортирането на зехтин, произведен в Андалусия и пътуващ към пристанището на Санта Пола – се казва още в изявлението. – Другите вероятно са използвани за съхранение на вино или рибен сос.

Образувано е досъдебно производство срещу собственика на магазина и сина му заради подозрения за нарушения по Закона за културното наследство и умишленото купуване или притежание на обекти със съмнителен или нелегален произход.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90