Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Рисунка на Мохамед Али продадена за близо половин милион долара

Специалистите го определят като аутсайдерско изкуство

Мохамед Али, „Жили като пчела“, 1978 г. Снимка: „Bonhams“ - Рисунка на Мохамед Али продадена за близо половин милион долара

Мохамед Али, „Жили като пчела“, 1978 г. Снимка: „Bonhams“

Рисунка на боксьора Мохамед Али (1942 – 2016) бе продадена за 425 хил. долара на търг, организиран от „Бонамс“. „Жили като пчела“ надмина повече от 10 пъти първоначално обявената цена от 40 хил. долара.

В лота участваха няколко десетки произведения на легендарния боксов шампион от 70-те години на ХХ век, предоставени от неговия близък приятел Родни Хилтън Браун. Общата сума, за която бяха продадени всички предмети, е 945 хил. долара. Боксьорските му ръкавици бяха купени срещу сумата от 5 737 долара.

Експертите класифицират рисунките на Мохамед Али като аутсайдерско изкуство. Той никога не се е учил да рисува, но в детството си е помагал на своя баща, професионален художник, който рисувал картини за църкви, правел пейзажи и рекламни плакати в Кентъки. През целия си живот боксьорът е изразявал чувствата си чрез рисуване. Темите са много – от робството до собствените му спортни успехи.

Рисунката, продадена за рекордна сума, е посветена на една от победите му на ринга, а заглявието е от изказване на съдията на мача:

„Пърха като пеперуда, жили като пчела“.

Вижте още: ЛЕТИ КАТО ПЕПЕРУДА, ЖИЛИ КАТО ПЧЕЛА

Още от рисунките на Мохамед Али на търга:

„Двете религии“, 1967 г.

„Временният шампион“, 1967 г.

„Източен изгрев“, 1979 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах