Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Рисунки, правени в полусън

Моника Попова празнува 50-ия си рожден ден с три изложби - рисунки, живопис и керамика

„Това са моите „дзен“ моменти, когато вместо хапче взимам тънкописец, единственото време, в което оставам насаме със себе, защото моята голяма фамилия вече е притихнала“, споделя Моника Попова. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Рисунки, правени в полусън

„Това са моите „дзен“ моменти, когато вместо хапче взимам тънкописец, единственото време, в което оставам насаме със себе, защото моята голяма фамилия вече е притихнала“, споделя Моника Попова. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

С три последователни изложби в три различни жанра и в три различни столични галерии художничката Моника Попова отбелязва своята 50-годишнина. Първата от трите, озаглавена „Рисунки преди лягане“, може да бъде разгледана в „Арталея“ до 23 февруари. Рисунките са близо осемдесет и по думите на авторката са създадени в часове на голяма умора в края на деня, преди да заспи.

„Това са моите „дзен“ моменти, когато вместо хапче взимам тънкописец, единственото време, в което оставам насаме със себе, защото моята голяма фамилия вече е притихнала. Това са и часовете, когато исках да се разтворя в нищото“, каза художничката.

В състояние на силна умора или полусън „цензурата“ на съзнанието отслабва и то прави странни, често сюрреалистични връзки и асоциации. Те могат да бъдат извадени наяве от автоматичното (до един етап) рисуване, подобно на автоматичното писане и потока на съзнанието в литературата. Така в рисунките си, които никога не започва с предварителен план и винаги се трансформират по последния момент, Моника Попова смело излага пред публика подсъзнанието си до най-интимните му пространства.

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

То е населено със странни фигури, дейности и ритуали, с членове на семейството ѝ (личното и професионалното), включително и семейните зверове. Там живеят и най-различни, съвсем не винаги положителни емоции. Какво все пак ще открият зрителите в пунктираните линии по границите между будността и съня, включително и за себе си, зависи от тях самите.

„Рисунките са изписани върху пожълтялата хартия за петрографски диаграми, останала от моя дядо, но аз ги попълних с пиктограми от моя живот!“, казва художничката.

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Има и още нещо – повечето рисунки са на базата на йероглификата. Моника Попова има задълбочен интерес към древния Египет, завършила е египтология и символиката на това писмо винаги я е вълнувала.

Своеобразният юбилеен артмаратон на художничката ще продължи с изложба живопис от 18 февруари в галерия „Червената точка“ и с керамика от 4 март в галерия „Аросита“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg