Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Рисуват графити пред публика в Квадрат 500

„Стената“ - специално обособено пространство за улични артисти в Националната галерия

Детайл от графита на Николай Петров в подлеза на Централна автогара. Снимка: Draga Photography/Graff Express Festival - Рисуват графити пред публика в Квадрат 500

Детайл от графита на Николай Петров в подлеза на Централна автогара. Снимка: Draga Photography/Graff Express Festival

Националната галерия „Квадрат 500“ ще приветства серия от графити майстори, които да „наредят“ произведенията си сред скулптурите от постоянната експозиция в атриума на сградата. Влизането на уличното изкуство в галерията ще постави началото на проекта „Стената“ – поканени от институцията артисти ще получат възможност да творят на специално обособено пространство.  

Първи ще се изяви Николай Петров, известен като GLOW. Той ще рисува пред посетителите в продължение на три дни на 25, 26 и 27 септември, между 12 и 18 ч. Стилът и динамиката на ярките цветове в композициите му са аргументите на кураторите Мартин Косташки и Боряна Вълчанова да поканят първо него.

Петров е роден в София през 1988 г. Завършва специалността „Рекламен дизайн“ в Националната художествена академия. През последните 10 години се изявява като независим артист и дизайнер. Участва в десетки фестивали за графити изкуство и в редица групови изложби в България и в чужбина. Негови графити могат да бъдат видени в София и други български градове, в Тайланд, САЩ и над десет европейски страни.

Почитателите на уличното изкуство може да познават името му като куратор и участник в първото издание на софийския „Граф експрес фестивал“, който преобрази облика на подлеза на Централната автогара. През последните месеци той участва със свой проект и в „Герила Арт Фест“ в Прищина, Косово.

Графитите по „Стената“ ще продължат до март 2021 г. Останалите имена на участващите графити творци ще бъдат обявени на следващ етап от проекта.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg