Рисуват графити пред публика в Квадрат 500

„Стената“ - специално обособено пространство за улични артисти в Националната галерия

Детайл от графита на Николай Петров в подлеза на Централна автогара. Снимка: Draga Photography/Graff Express Festival - Рисуват графити пред публика в Квадрат 500

Детайл от графита на Николай Петров в подлеза на Централна автогара. Снимка: Draga Photography/Graff Express Festival

Националната галерия „Квадрат 500“ ще приветства серия от графити майстори, които да „наредят“ произведенията си сред скулптурите от постоянната експозиция в атриума на сградата. Влизането на уличното изкуство в галерията ще постави началото на проекта „Стената“ – поканени от институцията артисти ще получат възможност да творят на специално обособено пространство.  

Първи ще се изяви Николай Петров, известен като GLOW. Той ще рисува пред посетителите в продължение на три дни на 25, 26 и 27 септември, между 12 и 18 ч. Стилът и динамиката на ярките цветове в композициите му са аргументите на кураторите Мартин Косташки и Боряна Вълчанова да поканят първо него.

Петров е роден в София през 1988 г. Завършва специалността „Рекламен дизайн“ в Националната художествена академия. През последните 10 години се изявява като независим артист и дизайнер. Участва в десетки фестивали за графити изкуство и в редица групови изложби в България и в чужбина. Негови графити могат да бъдат видени в София и други български градове, в Тайланд, САЩ и над десет европейски страни.

Почитателите на уличното изкуство може да познават името му като куратор и участник в първото издание на софийския „Граф експрес фестивал“, който преобрази облика на подлеза на Централната автогара. През последните месеци той участва със свой проект и в „Герила Арт Фест“ в Прищина, Косово.

joystation.bg

Графитите по „Стената“ ще продължат до март 2021 г. Останалите имена на участващите графити творци ще бъдат обявени на следващ етап от проекта.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах